Vragen van het lid Sjoerdsma (D66) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over discriminerende LHBT wetgeving in Kansas en Arizona (ingezonden 27 februari 2014).

Antwoord van Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 24 maart 2014).

Vraag 1 t/m 4

Wat is uw reactie op de berichten «Kansas House passes bill allowing refusal of service to same-sex couples»1 en «Arizona neemt omstreden anti-homowet aan»?2

Deelt u de mening dat deze wet die individuen, groepen en ondernemingen toestaat om lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen (LHBT’s) te discrimineren op grond van religieuze overtuigingen, in tegenspraak is met internationale mensenrechtenverdragen?

Klopt het dat na invoering deze wet in principe alle diensten in de Amerikaanse staat Kansas geweigerd kunnen worden aan LHBT’s, waaronder zelfs medische behandeling?

Klopt het dat bedrijven in de Amerikaanse staat Arizona op basis van religieuze redenen homoseksuele klanten kunnen weigeren?

Antwoord 1 t/m 4

Het genoemde wetsvoorstel in de Amerikaanse staat Kansas is verworpen door de senaat van die staat. In de staat Arizona is een wetsvoorstel van dezelfde strekking tegengehouden door de gouverneur van de staat Arizona. Beide wetsvoorstellen zijn dus niet aangenomen. Een wet die individuen, groepen en ondernemingen toestaat om producten en diensten te weigeren aan LHBT-personen op grond van religieuze overtuiging, zou in strijd zijn met het verbod van discriminatie zoals onder meer neergelegd in het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.

Vraag 5

In hoeverre zijn staten in de VS gebonden aan internationale mensenrechtenverdragen?

Antwoord 5

Het is de VS zelf die partij is bij mensenrechtenverdragen en derhalve gehouden om te verzekeren dat deze worden nageleefd. De manier waarop dat gebeurt, is aan de VS zelf. Als blijkt dat binnen de VS wetgeving van kracht zou zijn die strijdig is met de mensenrechtenverdragen, dan is de VS daarop aanspreekbaar voor zijn verdragspartners.

Vraag 6

Bent u voornemens om zelf of in EU-verband stappen te ondernemen tegen deze discriminerende wetgeving? Zo ja, hoe gaat u hier uitvoering aan geven? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 6

Nee, want de genoemde wetsvoorstellen zijn niet aangenomen.

Naar boven