Vragen van de leden Van Dekken en Wolbert (beiden PvdA) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en de Staatssecretarissen van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu over het bericht «Pandemie uit Brabant is mogelijk» (ingezonden 5 februari 2014).

Mededeling van Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 24 februari 2014).

Vraag 1

Bent u bekend het artikel «Pandemie uit Brabant is mogelijk»? 1

Vraag 2

Wat is uw reactie op de uitspraak van viroloog Ab Osterhaus dat het niet ondenkbaar is dat er in Brabant een grieppandemie uitbreekt, die wordt veroorzaakt door een gemuteerd dierlijk virus dat kan overspringen naar mensen?

Vraag 3

Wat is uw reactie op de uitspraak van de directeur van de GGD Hart voor Brabant (Jos van de Sande) die stelt dat alleen minder dieren een oplossing zijn om het risico op de uitbraak van een pandemie in Brabant te verminderen?

Vraag 4

Wat is uw reactie op het recente rapport van de Provinciale Raad Gezondheid Brabant, waarin wordt gesteld dat varkens «worden gezien als een diersoort waarin nieuwe pandemische virussen kunnen ontstaan op het moment dat er insleep is van vogelgriepvirussen»?

Vraag 5

Wat is uw reactie op de uitspraak van GGD-arts Henk Jans, die stelt dat er volledig gesloten veehouderijen moeten komen om het risico op zoönose-uitbraken te verminderen?

Vraag 6

Wat is uw standpunt als het gaat om het advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2008 om varkens- en kippenboerderijen minstens een kilometer uit elkaar te houden?

Vraag 7

Klopt het dat in Brabant maar liefst 91 procent van de kippenboerderijen op minder dan duizend meter van een varkenshouderij is gevestigd?

Mededeling

De vragen van de Kamerleden Van Dekken (PvdA) en Wolbert (PvdA) over het bericht «Pandemie uit Brabant is mogelijk» (2014Z02033) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

Het achterhalen van de gevraagde gegevens en afstemming met betrokken partijen kost meer tijd.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.


X Noot
1

Pandemie uit Brabant is mogelijk, Eindhovens Dagblad, 1 februari 2014

Naar boven