Vragen van de leden De Graaf, Wilders en Klever (allen PVV) aan de Ministers van Economische Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht «accijnzen nekslag pomphouders» (ingezonden 7 januari 2014).

Antwoord van Staatssecretaris Wiebes (Financiën) mede namens de Minister van Economische Zaken (ontvangen 17 februari 2014). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013–2014, nr.1175.

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «accijnzen nekslag pomphouders»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2, 3 en 4

Is dit een voldoende signaal om u in te laten zien dat met dit destructieve, door Brussel verordonneerde beleid van lastenverhogingen ondernemers massaal het faillissement en de werkloosheid worden injaagd? Zo neen, waarom niet?

Wat is uw boodschap aan al die pomphouders in de grensstreek?

Bent u bereid de accijnzen te verlagen tot 1 cent onder het niveau van de omringende landen, zodat er juist meer automobilisten bij de Nederlandse pomphouders komen tanken, zodat de belastinginkomsten juist toe zullen nemen in plaats van afnemen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2, 3 en 4

Het is evident dat pomphouders in de grensstreek gevolgen ondervinden van de accijnsmaatregelen. Ik heb begrip voor hun situatie en het in kaart brengen van de gevolgen voor de grensstreek staat dan ook hoog op mijn agenda. Mijn ambtsvoorganger heeft toegezegd voor de zomer een rapportage aan de Kamer te zullen zenden. Ik heb inmiddels langs verschillende lijnen onderzoek uitgezet. Met de gevonden versnellingen in het proces kan naar verwachting een beeld worden opgeleverd per half mei 2014, van de eerste uitkomsten van een evaluatie van de effecten van de accijnsverhogingen van diesel en LPG. Het is nu echter nog te vroeg om te kunnen vaststellen wat de uiteindelijke gevolgen van de accijnsmaatregelen voor de totale belastinginkomsten en voor het tankgedrag langs de grens zullen zijn.


X Noot
1

accijns nekslag pomphouders, Telegraaf, 7 januari 2014

Naar boven