Vragen van de leden Geurts, Van Hijum en Omtzigt (allen CDA) aan de Staatssecretarissen van Economische Zaken en van Financiën over de zorgen die leven bij de Vereniging Natuurmonumenten over de beheersvergoedingen in het kader van het rietlandbeheer in Nationaal Park de Weerribben-Wieden (ingezonden 14 januari 2014).

Mededeling van Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) mede namens de Staatssecretaris van Financiën (ontvangen 12 februari 2014)

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de zorgen die leven bij de Vereniging Natuurmonumenten over de beheersvergoedingen in het kader van het rietlandbeheer in Nationaal Park de Weerribben-Wieden?1

Vraag 2

Deelt u de zorg van Natuurmonumenten dat de reële beheersvergoedingen die in het kader van het rietlandbeheer aan riettelers verstrekt kunnen worden ontoereikend zijn om de gewenste natuurkwaliteit via het regime van zomermaaibeheer te realiseren? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Deelt u de zorg dat de werking van het standaardkostprijssysteem, op basis waarvan het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL) voorziet in een aanvulling op de rietlandopbrengsten, wordt doorkruist door de toepassing van het hoge BTW tarief alsmede enkele veranderingen in de inkomstenbelasting?

Vraag 4

Bent u bereid om, zoals Natuurmonumenten bepleit, de mogelijke consequenties van het per 1 januari 2014 veranderde inkomstenbelastingstelsel op de doelstelling van het SNL te onderzoeken en de resultaten daarvan te betrekken in de standaardkostprijssystematiek? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Bent u bereid om het lage BTW-percentage van 6% van toepassing te verklaren voor uitvoerend werk op het gebied van bos- en natuurbeheer? Zo niet, welke andere mogelijkheden ziet u om de gerezen problemen op te lossen?

Mededeling

Hierbij bericht ik u, mede namens de Staatssecretaris van Financiën, dat de schriftelijke vragen van de leden van de leden Geurts, Van Hijum en Omzigt (allen CDA) over de zorgen die leven bij de Vereniging Natuurmonumenten over de beheervergoedingen in het kader van het rietlandbeheer in Nationaal Pak de Weerribben-Wieden (ingezonden 14 januari 2014) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie ontvangen is.

Het verzoek van uw Vaste Commissie voor Economische Zaken (VC EZ) om te reageren op een brief die de VC EZ heeft ontvangen van Natuurmonumenten is hiermee ook vertraagd, 2013Z25446/2014D00560. Mijn antwoord op deze brief stuur ik u tegelijkertijd met de beantwoording van deze Kamervragen.

Ik streef ernaar u de beantwoording zo spoedig mogelijk te doen toekomen.


X Noot
1

RTV Oost, 13 januari 2014

Naar boven