Vragen van het lid Berndsen-Jansen (D66) aan de Minister van Veiligheid en Justitie over het bericht dat verboden wapens gemakkelijk in buurlanden verkrijgbaar zijn (ingezonden 23 januari 2014).

Antwoord van Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 11 februari 2014).

Vraag 1 t/m 3

Wat is uw reactie op het bericht dat Nederlanders in Duitsland en België een alarmpistool of gasdrukpistool kunnen aanschaffen, wapens die in Nederland verboden zijn en gemakkelijk zijn om te bouwen met alle veiligheidsrisico’s van dien?1

Hoe is het mogelijk dat wapenverkopers vlak over de grens aan Nederlanders wapens kunnen verkopen die in Nederland verboden zijn en zonder dat controle plaatsvindt op verkoop, aanschaf en invoer?

Welke maatregelen zijn in Nederland van kracht om de verkoop, aanschaf en invoer van verboden wapens tegen te gaan en hoe beoordeelt u de effectiviteit van die maatregelen?

Antwoord 1 t/m 3

Het is een feit dat door de verschillen in wetgeving de verkoop en aanschaf van bepaalde wapens in omliggende landen niet verboden is. Nederland is zelf verantwoordelijk voor de controle op invoer van illegale wapens. Op basis van risicoanalyses en aanwijzingen vindt deze controle door de douane en politie plaats. Naar mijn mening functioneert deze werkwijze naar behoren.

Het onderzoek naar de herkomst van het alarmpistool, de manier waarop het is aangepast tot een pistool waarmee kogels konden worden afgevuurd en de wijze waarop het slachtoffer in het bezit is gekomen van dit pistool, is nog niet afgerond. Derhalve kan ik u daar geen verdere mededelingen over doen.

Vraag 4 t/m 6

Bent u voornemens naar aanleiding van deze berichtgeving extra maatregelen te treffen teneinde de verkoop, aanschaf en invoer van verboden wapens in Nederland aan te pakken? Zo ja, welke maatregelen?

Bent u voornemens de aanschaf van verboden wapens en het daarmee gepaarde veiligheidsprobleem te bespreken met uw ambtsgenoten in Duitsland en België en aan te dringen op maatregelen, zoals bijvoorbeeld verplichte paspoortcontrole en verkoopregistratie? Zo ja, op welke termijn? Kunt u de Kamer over de uitkomst informeren? Zo nee, waarom niet?

Bent u bereid dit grensoverschrijdende probleem aan te kaarten in Brussel, bijvoorbeeld bij de eerstvolgende JBZ-Raad, en ook daar aan te dringen op gezamenlijke maatregelen ten minste binnen het Schengengebied? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 4 t/m 6

Nee, ik zie in dit incident geen aanleiding om aanvullende maatregelen of acties te (onder)nemen.


X Noot
1

WNL, 22 januari 2014, Verboden alarmpistool kinderlijk eenvoudig verkrijgbaar, http://www.omroepwnl.nl/video/fragment/vandaag-de-dag-alarmpistool__POMS_WNL_470727

Naar boven