Vragen van het lid Merkies (SP) aan de minister van Financiën over de introductie van een overlijdensrisicoverzekering op basis van postcode (ingezonden 12 december 2012).

Nader antwoord van Minister Dijsselbloem (Financiën) (ontvangen 31 januari 2014). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2012–2013, nr. 1111.

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht «Independer introduceert overlijdensrisicoverzekering op basis van postcode»?1

Vraag 2

Acht u het wenselijk dat de premie voor een verzekering wordt gebaseerd op de postcode van de verzekeringnemer? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 3

Is het toegestaan om de premie van een verzekering te laten afhangen van de postcode die de verzekeringnemer heeft?

Vraag 4

Wat zijn volgens u de gevolgen voor de verzekeringnemer in een woonomgeving waar de levensverwachting lager dan wel hoger zou zijn?

Vraag 5

Deelt u de mening dat selectie op basis van postcode kan worden gezien als een vorm van discriminatie? Zo nee, waarom niet?

Vraag 6

Bent u bekend met andere verzekeraars die selecteren op postcode? Zo ja, kunt u in een overzicht weergeven bij welke vormen van verzekeringen dit het geval is?

Vraag 7

Bent u bereid te onderzoeken in welke mate de postcode van de verzekeringnemer bij verschillende verzekeringen een rol speelt?

Vraag 8

Gaat u tegen het sluiten van overlijdensrisicoverzekeringen, dan wel andere vormen van verzekeringen die op basis van postcode worden afgesloten, maatregelen nemen? Zo ja, wat zijn die maatregelen? Zo nee, waarom niet?

Nader antwoord

Hierbij zend ik u het advies1 van het College voor de Rechten van de Mens over premiedifferentiatie op basis van postcode bij de overlijdensrisicoverzekering Finvita door Dazure B.V en de mogelijk discriminerende werking hiervan. Dit advies heb ik toegezegd bij de beantwoording van Kamervragen van het lid Merkies op 31 januari 2013 (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2012–2013, nr. 1111).

Het College voor de Rechten van de Mens concludeert in haar advies dat het vaststellen van de hoogte van de premie op basis van de postcode van de verzekerde leidt tot een indirect onderscheid op grond van afkomst maar dat dit niet verboden is omdat er een objectieve rechtvaardiging is voor dit onderscheid. Er is geen sprake van discriminatie van mensen met een laag inkomen en/of van mensen van niet-westerse afkomst.

Het College voor de Rechten van de Mens is de onafhankelijke toezichthouder op het gebied van mensenrechten in Nederland. Het is belangrijk dat zij over deze situatie een uitspraak heeft gedaan. Ik zal toekomstige ontwikkelingen op het gebied van premiedifferentiatie uiteraard kritisch blijven volgen.


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven