Vragen van de leden Yücel en Servaes (beiden PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de anti-homowetgeving in Oeganda (ingezonden 14 januari 2014).

Antwoord van Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (ontvangen 4 februari 2014).

Vraag 1

Bent u bekend met de onlangs door het Oegandese parlement aangenomen anti-homowetgeving die levenslange gevangenisstraf zet op homoseksualiteit?1 Zo ja, deelt u de mening dat deze wetgeving in strijd is met de meest fundamentele mensenrechten?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Klopt het dat de wet nog niet is ondertekend door de president?2 Zo ja, welke stappen heeft u gezet of bent u bereid te zetten om inwerkingtreding van deze wet alsnog te helpen voorkomen?

Antwoord 2

Ja. President Museveni van Uganda heeft geweigerd de anti-homowet te ondertekenen. De president heeft in een brief aan de parlementsvoorzitter laten weten dat de wet herzien moet worden.

EU Hoge Vertegenwoordiger Ashton heeft namens de lidstaten de Ugandese autoriteiten opgeroepen om het principe van non-discriminatie te respecteren en een klimaat van tolerantie voor minderheden in Uganda te waarborgen. Het Nederlandse kabinet heeft binnen de EU aangedrongen op gezamenlijke druk op de Ugandese regering om niet met deze wet in te stemmen. Tevens heeft de Nederlandse ambassadeur zijn zorgen overgebracht aan de premier van Uganda.

Vraag 3

Klopt het dat Nederland jaarlijks 20 miljoen euro ontwikkelingshulp (OS) geeft aan Oeganda, mede voor de ontwikkeling van het justitieel apparaat en de politie? Kunt u deze jaarlijkse bijdrage aan Oeganda specificeren en toelichten met welk doel deze OS-bijdrage wordt gegeven? Kunt u toelichten hoe deze OS-bijdrage aan Oeganda zich verhoudt tot de criteria van goed bestuur en naleving van mensenrechten?3

Antwoord 3

Nederland steunt Uganda jaarlijks met ca. 23 miljoen euro. Ruim de helft wordt besteed aan programma’s op het gebied van voedselzekerheid. De uitvoerende partners zijn ngo’s, (internationale) kennisinstellingen en de private sector.

Het overige deel is gericht op het versterken van de rechtsstaat, democratisering en het respect voor mensenrechten door middel van een bijdrage aan twee fondsen:

  • 1. Het multi-donor fonds Democratic Governance Facility (DGF). Hieruit worden 75 organisaties en instanties gefinancierd die zich richten op democratisering, accountability en verbetering van mensenrechten, waaronder Ugandese organisaties die strijden voor gelijke rechten voor LHBT. Nederland draagt 10 miljoen euro bij aan het fonds voor vijf jaar.

  • 2. Een ontwikkelingsfonds voor de Justice Law and Order Sector. De sector omvat de hele keten van justitie: politie, openbaar ministerie, rechterlijke macht, gevangeniswezen, Uganda Human Rights Commission, Law Reform Commission, migratie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Enkele activiteiten zijn:

    • a. Mensenrechtentraining voor politie;

    • b. Opzetten en verder uitrollen van de interne inspectiediensten van politie en rechterlijke macht;

    • c. Opzetten en ondersteunen van bureaus voor het afhandelen van klachten tegen gevangenispersoneel en politie;

    • d. Scholing voor gevangenen.

Nederland draagt jaarlijks ca. 7 miljoen euro bij aan dit fonds.

Toelichting:

Zie ook de antwoorden op de Kamervragen van de leden Sjoerdsma (D66) met kenmerk 2013Z25444, Van Klaveren (PVV) met kenmerk 2013Z25464 en De Caluwé en Van Ark (VVD) met kenmerk 2013Z25467 naar aanleiding van het bericht dat het Oegandese parlement een anti-homowet heeft aangenomen.

Naar boven