Vragen van het lid Maij (PvdA) aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de intrekking van verblijfsvergunningen vanwege het verplaatsen van het hoofdverblijf voor studie (ingezonden 19 december 2013).

Antwoord van Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 29 januari 2014). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013–2014, nr. 959.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van de zestien intrekkingen van permanente verblijfsvergunningen van Angolese en Nigeriaanse jongeren vanwege het verplaatsen van hun hoofdverblijf naar Portugal vanwege studie?1

Vraag 2

Kunt u in grote lijnen met betrekking tot deze groep jongeren aangeven wat hun verblijfsduur in Nederland was, wat voor verblijfsvergunningen zij hadden en waarom hun vergunning is ingetrokken?

Vraag 3

Waarom is, hoewel de intrekking van de verblijfsvergunningen op formeel juiste gronden lijkt te hebben plaatsgevonden, niet gezocht naar een oplossing voor deze jongeren, gelet op hun zeer lange verblijfsduur in Nederland, hun permanente verblijfsvergunningen en het feit dat zij juist probeerden, binnen de Europese Unie (EU), een toekomstperspectief op te bouwen? Kunt u hierbij betrekken dat zij ook nog in Nederland woonachtig waren en niet is gebleken dat zij voornemens waren hun hoofdverblijf definitief te verplaatsen naar Portugal?

Vraag 4

Zouden zij vanwege hun lange legale verblijf in Nederland reeds in aanmerking hebben kunnen komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of voor verblijf als EU-ingezetene? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke mogelijkheden zijn er deze jongeren alsnog die mogelijkheid te bieden als zij bereid zijn zich aan de voorwaarden te houden?

Vraag 5

Op welke wijze is in deze zaken meegewogen dat deze studenten hun verblijfsstatus netjes bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) hadden gemeld en zij voor hun studie in Portugal ook succesvol studiefinanciering hebben aangevraagd? Waarom heeft DUO de studenten niet voorgelicht over de risico’s van mogelijke intrekking van de verblijfsvergunning door te gaan studeren in Portugal? Heeft DUO de overheid (bv. de Dienst Immigratie en Naturalisatie of de Vreemdelingenpolitie) ingelicht over de zaken van deze studenten, als gevolg waarvan hun verblijfsvergunningen zijn ingetrokken?

Antwoord 1 t/m 5

Zoals u bekend is, ga ik in de beantwoording van vragen van uw Kamer niet in op individuele zaken. Ik kan u wel informeren over de algemene beleidslijn. Die lijn is dat de verblijfsvergunning kan worden ingetrokken bij langdurig verblijf buiten Nederland, wanneer het hoofdverblijf daardoor geacht kan worden te zijn verplaatst. In het geval betrokkene houder is van een verblijfsvergunning als bedoeld in artikel 18, eerste lid, aanhef en onder a (een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd), wordt daarvoor de termijn van meer dan zes achtereenvolgende maanden buiten Nederland gehanteerd. Hierop kan een uitzondering worden gemaakt als de vreemdeling aannemelijk kan maken dat de overschrijding van deze zes maanden te wijten is aan omstandigheden die buiten zijn schuld zijn gelegen. Het volgen van een voltijdstudie in het buitenland valt daar niet onder.

Bij de verlening en verlenging van deze verblijfsvergunning wordt de houder gewezen op de gevolgen voor de verblijfstitel van een langdurig verblijf buiten Nederland.


X Noot
1

Overzicht van de intrekkingen in de Staatscourant van 25 maart 2013, nr. 8184.

Naar boven