Vragen van de leden Van Tongeren en Van Ojik (beiden GroenLinks) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het onderbreken van een project voor jonge werkzoekenden bij de politie Assen (ingezonden 27 september 2013).

Antwoord van Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie), mede namens de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ontvangen 22 januari 2014). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2013–2014, nr. 316.

Vraag 1

Kent u het bericht dat een werkproject bij de politie Assen om jonge werkzoekenden ervaring te laten opdoen sinds enige tijd is opgeschort, terwijl iedereen overtuigd is van het nut van dit project en een landelijke uitrol ervan in overweging wordt genomen?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Waarom is dit project opgeschort? Had u niet voor de continuering van dit project moeten instaan? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 2

Zoals ik ook in mijn antwoorden op de vragen van het lid Marcouch (2013Z18217) heb aangegeven, betrof het oorspronkelijke project met nadruk een traject gericht op opleidingsplaatsen. Deze opleidingsplaatsen werden binnen het oude korps Drenthe gecreëerd voor een achttal jongeren met een financiële vergoeding ter hoogte van het minimumloon. Een tweetal jongeren kreeg een werkervaringsplaats. Dit opleidingsproject is dit jaar afgerond. Een eventuele nieuwe uitrol van dit project was onder voorbehoud.

Afgelopen januari heb ik ter uitvoering van de motie Marcouch aangegeven onderzoek te gaan doen naar landelijke mogelijkheden voor de nationale politie om werkervaringsplaatsen aan te bieden aan werkloze jongeren. Hiertoe is een werkgroep opgericht vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de nationale politie. De ervaringen uit het opleidingsproject zijn hierbij gebruikt.

Vraag 3

Deelt u de mening dat dit soort projecten effectief is in de bestrijding van de oplopende jeugdwerkloosheid? Zo ja, bent u bereid dit project en de landelijke uitrol hiervan alsnog snel ter hand te nemen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Afgelopen jaren en ook dit jaar hebben diverse eenheden verschillende werkervaringsplaatsen, maar ook opleidings- en stageplaatsen opengesteld gehad. Naar aanleiding van de motie Marcouch gaan al deze plaatsen beter gemonitord worden. Het is daarbij belangrijk aspecten als de belasting van de politie, de meerwaarde voor de jongere en budgettaire consequenties in ogenschouw te nemen.

Specifiek naar aanleiding van de motie worden dit jaar 5 tot 10 werkervaringsplaatsen ingericht bij een tweetal politie-eenheden, waaronder Noord-Nederland. Het is de ambitie om 100 werkervaringsplaatsen te organiseren.

Mogelijk kan de politie aansluiting vinden bij de activiteiten van arbeidsmarktregio’s in het kader van de aanpak Jeugdwerkloosheid, bij gemeentelijke trajecten om jongeren aan het werk te helpen, of bij een in te dienen sectorplan.2

Ik verwijs u ook naar de beantwoording op de vragen van het lid Marcouch (2013Z18217).

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Marcouch (PvdA), ingezonden 25 september 2013 (vraagnummer 2013Z18217).


X Noot
1

«Ministerie houdt succesvol werklozenproject Assen op», Binnenlands Bestuur, 26 september 2013

X Noot
2

Het kabinet wil de inspanningen van sociale partners om te komen tot een betere werking van de arbeidsmarkt, het bieden van werkzekerheid en het voorkomen van werkloosheid ondersteunen door tijdelijke cofinanciering van maatregelen van werkgevers- en werknemersorganisaties. Hiertoe kan een samenwerkingsverband, dat ten minste bestaat uit werkgevers en werknemers, een sectorplan indienen bij het Agentschap van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Afhankelijk van of het creëren van werkervaringsplaatsen een oplossing vormt voor de specifieke arbeidsproblematiek van de sector, zoals deze voortvloeit uit een arbeidsmarktanalyse, kan deze maatregel als onderdeel van een sectorplan in aanmerking komen voor cofinanciering.

Naar boven