Vragen van de leden Jasper van Dijk (SP) en Maij (PvdA) aan de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over landroof in Mozambique (ingezonden 5 oktober 2012).

Antwoord van minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking), mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ontvangen 4 december 2012).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het rapport «The human rights impacts of tree plantations in Niassa province, Mozambique»?1

Antwoord

Het rapport benoemt de reële problemen die zich voordoen bij de pogingen om de ontwikkeling van een van de armste provincies in Mozambique te stimuleren. Het rapport is echter niet compleet in de beschrijving van de vele actoren en processen die plaatsvinden om deze problemen het hoofd te bieden.

Vraag 2

Herinnert u zich de eerdere vragen over dit onderwerp d.d. 09 december 2011? 2

Antwoord

Ja.

Vraag 3

Wat is uw beoordeling van het nieuwe management van het Global Solidarity Forest Fund (GSFF)?

Antwoord

Na het aantreden heeft het nieuwe management stappen gezet om problemen uit het verleden op te lossen. Met de nieuw ingezette koers zijn inmiddels resultaten geboekt, onder meer wat betreft de consultatie van alle betrokken lokale gemeenschappen.

Vraag 4 en 5

Kunt u zeggen wat de uitkomst is van de Werkgeversraad, dan wel het Verantwoordingsorgaan van het ABP, waarbij u de concrete investering van GSFF in Mozambique heeft geagendeerd?3

Kunt u hierbij tevens aangeven wat de uitkomst is van de discussie over het al dan niet naleven van de herziene OESO-richtlijn multinationale ondernemingen in de Werkgeversraad dan wel het Verantwoordingsorgaan van het ABP?4

Antwoord Vraag 4 en 5

Het onderwerp «investeringen van Global Solidarity Forest Fund (GSFF)» is in het Verantwoordingsorgaan aan de orde geweest. In het kader van het Oordeel 2011 van het Verantwoordingsorgaan is gesproken over het door het bestuur gevoerde beleid en het handelen van hetzelfde bestuur.

Het Verantwoordingsorgaan is van mening dat het bestuur blijk geeft van zijn groeiend besef inzake de maatschappelijke verantwoordelijkheid als pensioenfonds. Om het belang van verantwoord beleggen te benadrukken brengt ABP jaarlijks een apart verslag verantwoord beleggen uit. Het Verantwoordingsorgaan vindt dit een goede ontwikkeling.

Het Verantwoordingsorgaan verwacht van het bestuur dat het maatschappelijk verantwoord beleggen bevordert en toeziet dat het beleid correct en adequaat wordt uitgevoerd door de uitvoeringsorganisaties, overeenkomstig de door OESO afgekondigde richtlijnen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).

Vraag 6

Kunt u aangeven wat de stand van zaken is inzake het initiatief van de Mozambikaanse overheid- gesteund door de Nederlandse ambassade en de Food and Agriculture Organization (FAO)- om samen met de investeerders en de lokale gemeenschappen te komen tot concrete en bindende afspraken over de investeringen?

Antwoord

Op nationaal niveau heeft de Mozambikaanse overheid een instrumentarium ingericht met als doel te komen tot een raamwerk voor investeringen. Hierbij is ook het maatschappelijk middenveld betrokken. Dit instrumentarium is tot stand gekomen met assistentie van de FAO en financiering van de Nederlandse ambassade.

Vraag 7

Bent u bereid – gezien uw zetel in de Werkgeversraad en het Verantwoordingsorgaan van ABP – om de aanbevelingen in het rapport, onder meer over openbaarmaking, geschillenbeslechting en controlemechanismen, in te brengen in deze fora? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wanneer?

Antwoord

In het Verantwoordingsorgaan wordt regelmatig met het ABP-bestuur gesproken over de vraag of de beleggingen voldoen aan haar eigen criteria op het gebied van duurzaamheid, sociale verhoudingen en goed bestuur (ESG-criteria,environment, social en governance). Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal – als sectorwerkgever Rijk – de aanbevelingen in het rapport in het eerstvolgende overleg tussen het Verantwoordingsorgaan en het ABP-bestuur waar over verantwoord beleggen wordt gesproken, inbrengen.

Vraag 8

Bent u bereid om het controlemechanisme te baseren op de EU-richtlijnen voor mensenrechtenverdedigers?

Antwoord

In de EU-richtlijnen voor mensenrechtenverdedigers staat dat er minstens  één maal per jaar een bijeenkomst is tussen de EU delegatie, EU lidstaten en mensenrechtenverdedigers.

Specifieke aspecten als mensenrechten en bedrijfsleven (Trans National Cooperations) kunnen hier ter sprake worden gebracht. Verder geldt in algemene zin dat ambassadeurs periodiek rapporteren over de mensenrechtensituatie in het land waar zij geaccrediteerd zijn. Ook onderhouden de EU delegatie en EU ambassades contacten met mensenrechtenverdedigers.

Vraag 9

Welke andere mogelijkheden heeft u om de transparantie over dergelijke investeringen c.q. beleggingsbeleid te bevorderen?

Antwoord

Het mag worden verwacht dat een fonds verantwoording aflegt over de bredere maatschappelijke gevolgen van zijn handelen. In dat kader heeft de regering in het wetsvoorstel versterking bestuur pensioenfondsen voorgesteld dat fondsen in hun jaarverslag moeten vermelden hoe rekening wordt gehouden met milieu en klimaat, mensenrechten en sociale verhoudingen.

Naar boven