Vragen van het lid Leijten (SP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat er opnieuw wantoestanden zijn bij Cordaan (ingezonden 26 oktober 2012).

Antwoord van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 21 november 2012).

Vraag 1

Wordt u ook zo moe van weer een artikel over slechte zorg bij Cordaan?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat het absoluut onacceptabel is dat de bewoner vier dagen lang geen zorg heeft gehad en met een acute longontsteking op de intensive care in het ziekenhuis werd opgenomen? Wilt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 1+2

Het is niet acceptabel wanneer mensen geen zorg ontvangen, die wel noodzakelijk is. Dit geldt voor alle mensen, maar zeker voor kwetsbare mensen die (tijdelijk) opgenomen moeten worden in een zorginstelling.

Vraag 3+4+5

Wat is op dit moment de stand van zaken binnen Cordaan, zijn er meerdere bewoners die niet de zorg krijgen die zij nodig hebben? Wilt u uw antwoord toelichten?

Wat is de staat van het toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bij Cordaan op dit moment?2

Hoe heeft dit kunnen gebeuren bij een zorginstelling die een jaar lang onder het vergrootglas heeft gelegen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg?3

Antwoord 3+4+5

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) volgt Cordaan al enige tijd nauwlettend. Er zijn thans geen «maatregelen» opgelegd aan Cordaan.

De IGZ bezoekt diverse locaties van Cordaan, waarbij wordt getoetst of de kwaliteit van zorg goed is of zo nodig verbeterd is cq. moet worden. Als er een specifieke melding wordt gedaan over één van de locaties van Cordaan, zal de IGZ de betreffende locatie ook bezoeken. Zo zal zij ook verpleeghuis Slotervaart aan specifieke inspectie onderwerpen.

Los van het bovenstaande, moet Cordaan de kans krijgen om verbeteringen door te voeren op de locaties en deze inbedden in de organisatie. Cordaan werkt hier aan.

Vraag 6

Hoeveel klachten zijn er binnengekomen van zorg die tekortgeschoten is binnen Cordaan? Bent u bereid dit uit te zoeken en de Kamer hierover te informeren? Wilt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 6

Cordaan levert – op diverse locaties – AWBZ-zorg aan ca. 10 000 cliënten. In 2011 zijn bij de instelling 800 klachten ingediend. Deze gaan over de zorginstelling, de zorgverlening of de kwaliteit van zorg. Klachten over de zorginstelling of over de ontvangen zorg moeten primair ingediend worden bij de zorgaanbieder zelf.

Vraag 7

Wat vindt u van de reactie van Cordaan, dat zij zich niet herkent in de noodkreet van deze mensen? Deelt u de mening dat het bestuur de problemen van de hoge werkdruk en het chronische personeelstekort niet erkent? Wilt u uw antwoord toelichten?

Antwoord 7

Het feit dat Cordaan zelf een onderzoek instelt naar de gebeurtenissen, betekent dat zij de problemen en de klacht van de familie serieus neemt. Cordaan erkent dat het buitengewoon vervelend is voor de cliënt en familie als de zorg niet naar tevredenheid en verwachting geleverd wordt. Zij stelt een onafhankelijk onderzoek in, omdat zij het belangrijk vindt goed uit te zoeken wat er gebeurd is.

Vraag 8

Herinnert u zich de bezetting van een verpleeghuis bij Cordaan afgelopen juni door het personeel dat in opstand kwam, doordat in het afgesloten cao-akkoord niets gedaan werd aan flexibilisering, hoge werkdruk en de waardering van zorgverleners? Bent u bereid dit keer wel maatregelen te treffen om te zorgen dat personeel in de zorg kan werken onder betere arbeidsomstandigheden, zodat het goede kwalitatieve zorg kan bieden? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 8

Ja ik herinner mij die actie, maar ik sta op het standpunt dat ik geen verantwoordelijkheden heb voor en/of bevoegdheden bij CAO-onderhandelingen, en wens die ook niet te hebben. Zaken rond arbeidsvoorwaarden en CAO zijn bij uitstek een aangelegenheid van werkgevers, werknemers en hun vertegenwoordigers


X Noot
1

De Telegraaf, 25 oktober 2010: Ziek van Cordaan, nachtmerrie in verpleeghuis.

X Noot
2

Zorgvisie, 5 juni 2012: «Abvakabo organiseert verpleeghuisbezettingen».

X Noot
3

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2009–2010, nr. 3145.

Naar boven