Vragen van het lid Eijsink (PvdA) aan de minister van Defensie over het artikel «Defensie wisselt technici duur in» (ingezonden 28 september 2012).

Antwoord van minister Hillen (Defensie) (ontvangen 2 november 2012).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Defensie wisselt technici duur in»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2 en 3

Hoeveel technisch geschoold personeel moet de defensieorganisatie gedwongen verlaten? Om welke beroepen gaat het precies? Hoe is dit aantal opgesplitst in burgers en militairen? Welke rangen hebben de technisch geschoolde militairen die de organisatie moeten verlaten? Kunt u deze aantallen specificeren naar krijgsmachtdeel en binnen het krijgsmachtdeel per onderdeel van deze organisatie?

Hoe verhoudt het aantal technisch geschoolde medewerkers die de organisatie gedwongen moeten verlaten zich tot het aantal technisch geschoolde medewerkers dat Defensie wil aantrekken, bijvoorbeeld door het geven van premies?

Antwoord 2 en 3

De reorganisatieplannen van Defensie zijn in en vergevorderd stadium. De eerste plannen worden thans voorgelegd aan de centrales van overheidspersoneel. Na hun instemming worden de reorganisatieplannen vastgesteld en start het traject van sollicitatie en selectie. Na afloop van dit traject wordt duidelijk welke medewerkers een functie krijgen in de nieuwe organisatie en voor wie er geen functie is. Het is nog dus nog niet bekend hoeveel technisch geschoolde medewerkers de defensieorganisatie zullen moeten verlaten.

Vraag 4

Deelt u de mening dat het vreemd is dat Defensie technisch geschoold personeel de organisatie laat verlaten, zittend technisch geschoold personeel geen premie geeft, maar wèl mensen van buiten aantrekt die dezelfde kwalificaties hebben en hen een premie belooft?

Antwoord 4

Bij de reorganisaties is het denkbaar dat technisch personeel in de hogere rangen de organisatie moet verlaten terwijl tegelijkertijd technisch personeel in de lagere rangen moet worden geworven. De oorzaak hiervan is de numerus fixus die wordt gehanteerd bij de reorganisaties. Met dit instrument wordt vooral het aantal functies in de hogere officiers- en onderofficiersrangen verkleind. De mogelijkheid dat Defensie straks technici in hogere rangen laat gaan en jongere technici in lagere rangen aanneemt is dus niet vreemd, maar een gevolg van een zeer bewuste keuze voor het instrument numerus fixus.

Defensie heeft de mogelijkheid de werving van nieuw personeel te ondersteunen met een aanstellingspremie en het behoud van personeel te ondersteunen met bijvoorbeeld bindingspremies. Afhankelijk van de schaarste op de arbeidsmarkt en het verloop onder het personeel wordt van beide instrumenten gebruik gemaakt.

Vraag 5

Is het waar dat de Commandant der Strijdkrachten (CDS) de bewering heeft gedaan dat de ontslagen vooral vallen onder staf- en kantoorpersoneel? Wat is uw reactie hierop?

Antwoord 5

De uitlating van de commandant der Strijdkrachten strookt volledig met mijn aankondiging in de beleidsbrief Defensie na de kredietcrisis dat het bestuur en de staven van Defensie met 30 procent zullen worden gereduceerd.


X Noot
1

Telegraaf, 27 september 2012

Naar boven