Vragen van het lid Servaes (PvdA) aan de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over het bericht «Cameron signals EU budget deal to Berlin» (ingezonden 24 oktober 2012).

Antwoord van staatssecretaris Knapen (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 30 oktober 2012).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Cameron signals EU budget deal to Berlin»?1

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Bent u bekend met het genoemde Duitse compromisvoorstel om voor de EU-begroting 2014–2020 een budgetplafond te hanteren van 1% van het Europese BNP? Zo ja, hoe beoordeelt u dat voorstel en welke consequenties zou een dergelijk compromis hebben voor de Nederlandse onderhandelingsinzet ten aanzien van de Nederlandse afdrachten aan de EU-begroting?

Antwoord

Duitsland heeft vanaf het begin van de onderhandelingen ingezet op een MFK-plafond van maximaal 1% van het EUBNI. De Duitse regering heeft deze positie opgenomen in haar regeerakkoord. Deze positie is dus moeilijk aan te merken als compromisvoorstel.

Vraag 3

Deelt u de indruk dat de focus van discussie over de EU-begroting meer en meer komt te liggen op de hoogte van het EU-budget? Deelt u de zorg dat dit ten koste gaat van de discussie over de besteding van EU-fondsen en de modernisering van de EU-begroting waarbij middelen verschoven worden van met name landbouwsubsidies naar onderzoek, innovatie en duurzame groei? Deelt u de mening dat, juist binnen de context van de huidige economische crisis, deze modernisering wenselijk is en derhalve centraal zou moeten staan in het onderhandelingsproces?

Antwoord

De MFK-onderhandelingen gaan over de financiële plafonds voor de EU-begroting voor 2014–2020, zowel voor vastleggingen als voor betalingen, en zowel voor het totaal van het MFK als voor de verschillende uitgavencategorieën. Belangrijk onderdeel van de onderhandelingen is dus de vraag hoe hoog die plafonds dienen te zijn. Minister-president Rutte heeft al in december 2010, gezamenlijk met enkele collega’s, in een brief aan Commissievoorzitter Barroso laten weten dat wat Nederland betreft het MFK-plafond bevroren dient te worden.

Het kabinet vindt modernisering van de Europese begroting wenselijk. Een toekomstbestendige EU-begroting die beter is toegesneden op de uitdagingen van dit decennium is een van de uitgangspunten van de kabinetsinzet, zoals uiteengezet in de Kamerbrieven over de kabinetsinzet in de MFK-onderhandelingen (Kamerstuk 21 501-20, nr. 529 en nr. 553) en relevante geannoteerde agenda’s voor de Raad Algemene Zaken. Hoofddoelstelling is het realiseren van een substantiële afdrachtenvermindering.

Vraag 4

Bent u bereid zich in de komende, beslissende onderhandelingsfase hard te maken voor een substantiële modernisering van de EU-begroting door de genoemde verschuiving van EU-fondsen? Zo ja, tijdens welke concrete gelegenheden (EU-overleggen, bilaterale gesprekken) in aanloop naar de Europese Raad van 22 november ziet u hier mogelijkheden toe? Met welke andere lidstaten denkt u hier gezamenlijk op te kunnen trekken?

Antwoord

Zoals hierboven aangegeven is een modernisering van het MFK een belangrijk onderdeel van de Nederlandse inzet. Nederland heeft, zowel in Brussel als tijdens bilaterale bezoeken, aangedrongen op een verhoging van de fondsen voor onderzoek en innovatie ten opzichte van de huidige MFK-periode en een verlaging van de omvang van structuur- en landbouwfondsen ten opzichte van de huidige periode. Nederland staat hierin niet alleen. Op beide onderdelen trekt Nederland op met gelijkgezinde landen waarmee intensief en regelmatig contact is. Nederland zal dat in de aanloop naar de Europese Raad van 22-23 november blijven doen.

Vraag 5

Kunt u de antwoorden op deze vragen uiterlijk maandag 29 oktober naar de Kamer sturen?

Antwoord

Ja.


X Noot
1

Financial Times, 23 oktober 2012

Naar boven