Vragen van de leden Schut-Welkzijn en Neppérus (beiden VVD) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financiën over vertraging bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) (ingezonden 27 augustus 2013).

Antwoord van minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) mede namens de staatssecretaris van Financiën (ontvangen 13 september 2013).

Vraag 1

Heeft u het bericht «Topdrukte bij UWV leidt tot problemen» vernomen?1 Wat is hierop uw reactie?

Antwoord

Ja, ik heb kennis genomen van het nieuwsbericht van BNR. Meer werkgevers dan verwacht was door het UWV vragen kopieën van ZW-beschikkingen op. Hierdoor vergt de verwerking van de aanvragen meer tijd dan verwacht. Een beperkte groep werkgevers ondervindt hier hinder van.

Vraag 2

Deelt u de mening dat voor het functioneren van het gelijk speelveld tussen publieke en private verzekeringen tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid transparante informatie essentieel is om het risico te kunnen inschatten dat werkgevers lopen als zij ervoor kiezen eigenrisicodrager te worden?

Antwoord

Voor het functioneren van het gelijk speelveld is het nodig dat werkgevers in staat zijn om een weloverwogen beslissing te nemen over publieke verzekering dan wel eigenrisicodragerschap. Transparante informatie is hierbij essentieel voor werkgevers. In verband met de overgang naar premiedifferentiatie in de Ziektewet kunnen werkgevers deze informatie niet uit hun administratie halen. Werkgevers zijn daarom momenteel afhankelijk van het UWV voor deze gegevens.

Vraag 3

Klopt het dat de informatie die werkgevers nodig hebben om te bepalen of zij per 2014 eigenrisicodrager worden voor de Ziektewet of de Wet werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) nog niet hebben ontvangen van het UWV? Zo ja, op welke termijn verwacht het UWV deze informatie alsnog te kunnen leveren aan werkgevers?

Antwoord

Momenteel kunnen werkgevers alleen eigenrisicodrager worden voor de Ziektewetrisico’s van hun flexibele werknemers en de WGA-risico’s voor hun werknemers met vaste dienstverbanden. Uiterlijk in augustus hebben alle werkgevers een lijst van UWV gekregen met (ex)-flexwerknemers die in 2012 een Ziektewetuitkering kregen. Zij konden binnen 4 weken na ontvangst van deze lijst bij UWV kopieën opvragen van de beslissingen over deze uitkeringen.

Meer werkgevers dan verwacht vragen deze kopieën op, waardoor de verwerking van de aanvragen enigszins is vertraagd. Het UWV heeft extra capaciteit ingezet om de kopieën zo snel mogelijk aan werkgevers te verstrekken.

Vraag 4

Klopt het dat in vorige jaren werkgevers nog vijf weken de tijd hadden na 1 oktober om het eigenrisiodragerschap te organiseren, maar dat de Belastingdienst nu heeft gevraagd aan werkgevers om dit voor 2014 al veel eerder in het jaar te doen? Zo ja, is dit verzoek aan werkgevers afgestemd met de informatieverstrekkingstermijn van het UWV?

Antwoord

Werkgevers dienen uiterlijk op 1 oktober een complete aanvraag voor het eigenrisicodragerschap Ziektewet in te dienen bij de Belastingdienst. Ook in voorgaande jaren gold deze deadline en bood de Belastingdienst met maatwerk de mogelijkheid om na 1 oktober tijdig ingediende maar onvolledige aanvragen binnen een redelijke termijn aan te vullen. Alle werkgevers, bij wie het UWV een Ziektewetuitkering heeft toegekend aan een van hun (ex-)werknemers met een flexibel dienstverband, zijn geïnformeerd. Rond 1 oktober zullen de meeste, maar nog niet alle, werkgevers de aangevraagde kopieën van beschikkingen van UWV ontvangen hebben. Ook werkgevers die voor de deadline van uiterlijk 1 oktober nog niet alle informatie van het UWV binnen hebben, en die deze informatie willen meewegen bij hun beslissing, kunnen uiterlijk 1 oktober een aanvraag tot eigenrisicodragerschap bij de Belastingdienst indienen. De Belastingdienst zal dan tot uiterlijk 1 december met maatwerk de ruimte bieden om de aanvraag af te ronden.

Vraag 5

Deelt u de mening dat, als werkgevers de informatie niet tijdig krijgen van het UWV, zij dan geen gewogen besluit kunnen nemen voor het eigenrisicodragerschap en ook niet tijdig aan het eventuele verzoek van de Belastingdienst kunnen voldoen? Hoe bent u van plan ervoor te zorgen dat werkgevers wel aan hun verplichtingen kunnen voldoen?

Antwoord

Gegeven het antwoord op vraag 4, ben ik van mening dat het maatwerk van de Belastingdienst werkgevers de tijd biedt om een weloverwogen beslissing te nemen voor hun verzekering per 1 januari 2014.

Naar boven