Vragen van de leden Leijten en Van Gerven (beiden SP) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat het Slotervaartziekenhuis in grote financiële problemen verkeert (ingezonden 9 juli 2013).

Nader antwoord van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 2 september 2013). Zie Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2012–2013, nr. 3063.

Vraag 1

Hoe oordeelt u over het bericht dat het Slotervaartziekenhuis in grote financiële problemen verkeert?1

Vraag 2

Is het waar dat de ING Bank het kredietplafond van het Slotervaartziekenhuis van 52 naar 28 miljoen euro heeft verlaagd? Wat betekent dit voor de financiële positie van het Slotervaartziekenhuis?

Vraag 3

Is het waar dat de ING Bank dreigt het kredietlimiet van 28 miljoen euro elk kwartaal met 1 miljoen euro te verminderen? Zo ja, heeft de ING Bank dit dreigement ten uitvoer gebracht? Zo nee, hoe groot is de kans dat zij dit alsnog doet? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 4

Is het waar dat de ING Bank dreigt een debetrente van 3,85 procent boven de gebruikelijke maandrente in rekening te brengen? Zo ja, heeft de ING Bank dit dreigement ten uitvoer gebracht? Zo nee, hoe groot is de kans dat zij dit alsnog doet? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 5

Is het waar dat de ING Bank dreigt de rekening courant te blokkeren? Zo ja, heeft de ING Bank dit dreigement ten uitvoer gebracht? Zo nee, hoe groot is de kans dat zij dit alsnog doet? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 6

Hoe groot is de kans dat de direct opeisbare lening van 21 miljoen euro wordt opgeëist door de erven Schram? Is het voortbestaan van het Slotervaartziekenhuis in dat geval in direct gevaar? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 7

Hoe is de liquiditeitspositie van het Slotervaartziekenhuis op dit moment? Heeft het Slotervaartziekenhuis nog voldoende liquide middelen om de salarissen te blijven betalen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 8

Kunt u een uitgebreide beschrijving geven van de actuele stand van zaken wat betreft de financiële positie van het Slotervaartziekenhuis?

Vraag 9

Vindt u het wenselijk dat een ziekenhuis ten onder dreigt te gaan door getouwtrek tussen verschillende eigenaren? Zijn de patiënten van het Slotervaartziekenhuis daar volgens u bij gediend? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 10

Deelt u de indruk dat het in de bestuurskamer van het Slotervaartziekenhuis enkel nog over financiële belangen gaat terwijl het daar eigenlijk over het bieden van goede zorg zou moeten gaan? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 11

Hoeveel geld heeft de voormalig bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis onttrokken aan het Slotervaartziekenhuis?2

Vraag 12

Kunt u een overzicht geven van de inkomsten van de voormalig bestuursvoorzitter? Is hierbij sprake geweest van fraude? Zo ja, wat gaat u ondernemen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 13

Is het waar dat er privéuitgaven zijn gedaan met de creditcard van het ziekenhuis? Zo ja, om welke bedragen gaat het? Is dit naar uw oordeel de juiste manier om met geld om te gaan dat bedoeld is voor zorg?

Vraag 14

Is het waar dat 68 verkeersboetes die de voormalige bestuursvoorzitter kreeg, betaald zijn door het Slotervaartziekenhuis? Om welke bedragen gaat het? Is dit naar uw oordeel de juiste manier om met geld om te gaan dat bedoeld is voor zorg?

Vraag 15

Is het waar dat u begin februari 2013 contact heeft gehad met mevrouw Erbudak? Zo ja, waar heeft u met haar over gesproken?3

Vraag 16

Heeft u dit jaar vaker contact gehad met mevrouw Erbudak of andere bestuurders van het Slotervaartziekenhuis? Zo ja, wanneer en wat was de inhoud van dat contact?

Vraag 17

Kunt u een overzicht geven van alle contacten die er dit jaar zijn geweest tussen uw ministerie en het Slotervaartziekenhuis? Wat was de aard en inhoud van die contacten?

Vraag 18

Hoe groot is het risico dat het Slotervaartziekenhuis na het Ruwaard van Putten ziekenhuis het volgende ziekenhuis is dat failliet gaat? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 19

Hoe aantrekkelijk is het voor investeerders om te investeren in ziekenhuizen, nu zorgverzekeraars ziekenhuizen steeds meer de duimschroeven aandraaien? Verwacht u dat deze houding van zorgverzekeraars tot meer faillissementen van ziekenhuizen zal leiden? Kunt u uw antwoord toelichten?4

Vraag 20

Heeft u lering getrokken uit het faillissement van het Ruwaard van Putten ziekenhuis? Bent u van plan nu vroegtijdig in te grijpen om een faillissement te voorkomen? Zo ja, wat bent u van plan te ondernemen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 21

Gaat u het Slotervaartziekenhuis gebruiken als voorbeeld om uw voorstel om winstuitkeringen door ziekenhuizen mogelijk te maken te promoten? Kunt u uw antwoord toelichten?

Nader antwoord

Zoals in de brief van 18 juni jl. van de IGZ aan het Slotervaartziekenhuis staat vermeld, heeft de IGZ ten behoeve van haar onderzoek externe expertise ingewonnen op het gebied van het ondernemingsrecht. De weerslag van dit onderzoek is u bekend (zie de bijlage bij de antwoorden op de Kamervragen). U ontvangt hierbij het memo dat in opdracht van de IGZ door de externe deskundige is opgesteld (appendix A). Vanwege het feit dat het in opdracht van de IGZ opgestelde memo, en de nadere toets op onderdelen daarvan, mogelijk

bedrijfsvertrouwelijke en privacygevoelige informatie bevat, heb ik hierover juridisch advies ingewonnen. Op basis hiervan kan ik u melden dat deze informatie niet onverkort openbaar kan worden gemaakt. Derhalve kon deze informatie niet gelijktijdig met de beantwoording aan uw Kamer worden verstuurd en ontvangt u deze informatie vanaf maandag 2 september vertrouwelijk ter inzage.

In het antwoord op vraag 9 van de Kamervragen van de leden Leijten en Van Gerven, stel ik dat er onduidelijkheid is over het eigenaarschap van het Slotervaartziekenhuis. Volledige zekerheid is daarover niet te verkrijgen. Hoewel hier in bovengenoemde Kamervragen niet naar is geïnformeerd, acht ik het van belang om de informatie waarover ik thans beschik met uw Kamer te delen.5

Omdat het beeld uit dit externe onderzoek aanknopingspunten bood om nader onderzoek te doen, heb ik dat in gang gezet. Dit betrof het eigenaarschap van het ziekenhuis en mogelijke nieuwe risico’s op overtreding van de WTZi.

Zo heeft op 4 juli 2013 de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam uitspraak gedaan inzake het onderzoek naar mogelijk wanbeleid en de handelwijze van het Slotervaartziekenhuis rondom het ontslag van voormalig bestuursvoorzitter mevrouw Aysel Erbudak. Deze uitspraak bevatte nieuwe feiten ten opzichte van het in opdracht van de IGZ opgestelde memo door een externe deskundige. Op basis hiervan is een actualisatie gemaakt van de verhouding tussen de bestuurders, commissarissen en aandeelhouders. Deze weergave vindt u bijgevoegd (appendix B). Daarbij is tevens geconstateerd dat deze nieuwe feiten geen nieuw risico met zich meebrachten ten aanzien van een eventuele overtreding van de WTZi.

Zeer recent is de IGZ in het handelsregister nagegaan of er wijzigingen zijn opgetreden in de samenstelling van de raad van bestuur en raad van commissarissen die mogelijk aanleiding kunnen geven tot nieuwe risico’s op overtreding van de WTZi, of anderszins. Uit deze toets heb ik kunnen vaststellen dat dit niet het geval is. In het jaargesprek van de IGZ met het Slotervaartziekenhuis dat op 25 september gepland staat zal opnieuw navraag worden gedaan naar mogelijk gewijzigde omstandigheden.

Zoals eerder aangegeven is het op dit moment niet altijd mogelijk om te zien wie de aandeelhouders, en daarmee eigenaar, zijn van een onderneming. Ik vind het onwenselijk dat hierover onduidelijkheid kan bestaan. Inzicht in eigenaarschap kan tenslotte zeer behulpzaam zijn bij de bestrijding van financieel-economische fraude. Ik hecht dan ook veel belang aan de wetgeving die de ministers van Economische Zaken en van Veiligheid en Justitie in voorbereiding hebben, welke strekt tot instelling van een centraal aandeelhoudersregister. Dit register biedt overheidsdiensten de mogelijkheid eenvoudiger vast te stellen wie de aandeelhouders zijn en welke aandelen (in welke rechtspersonen) bepaalde personen hebben. De aanpassing van de wetgeving wordt zo spoedig mogelijk voorbereid. De eerstverantwoordelijke ministers zijn voornemens u in het najaar nader te berichten.


X Noot
1

Financiële gaten bij het Slotervaart, Het Parool, 4 juli 2013, pagina 14

X Noot
2

Aysel Erbudak negeerde eis commissarissen over Achmea, Financieel Dagblad, 5 juli 2013, pagina 5

X Noot
3

«Opmerkelijk: advocaat Spigt zegt dat Erbudak begin feb 2013 rechtstreeks contact had met minister Schippers ovr bemiddeling #Slotervaart #OK», Twitter, @Jeroen_Wester, 4 juli 2013

X Noot
4

Het ziekenhuis uit balans, NRC Handelsblad, 26 juni 2013, Economie Katern

X Noot
5

Ter vertrouwelijke inzage gelegd, alleen voor de leden, bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

Naar boven