Vragen van het lid Bosman (VVD) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de vervolging door het Hof van Justitie van de Bonairiaanse gedeputeerde El Hage en de oud-bestuurder Booi voor hypotheekfraude en valsheid in geschrifte (ingezonden 18 september 2012).

Antwoord van minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 11 oktober 2012).

Vraag 1

Weet u van de vervolging door het Hof van Justitie van de Bonairiaanse gedeputeerde Burney El Hage en de oud-bestuurder Ramoncito Booi voor onder andere hypotheekfraude en valsheid in geschrifte?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat gedeputeerde El Hage op non-actief moet worden gesteld tijdens het strafonderzoek? Zal er een tijdelijke vervanger worden aangesteld? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Het past mij niet als minister van BZK hierover een oordeel te vellen. Dat oordeel is aan de eilandsraad, alsook aan hemzelf.

Vraag 3

Heeft u aanwijzingen dat er sprake is van corruptie op andere niveaus van het eilandbestuur op Bonaire? Is hier onderzoeken naar gedaan? Zo ja, bent u van mening dat er actie moet worden ondernomen om de corruptie terug te dringen?

Antwoord

Buiten de voorliggende zaak ben ik niet bekend met onderzoeken door het OM die zich richten op het bestuur van Bonaire.

Vraag 4

Kunt u aangeven wat de stand van zaken is van het project tot versterking van het lokale bestuur? Kunt u hierbij aangeven wat de rol van de Rijksvertegenwoordiger is?

Antwoord

Ter versterking van het lokale bestuur zijn diverse initiatieven ontplooid. Zo heeft de VNG in 2011 en 2012 een trainingsprogramma aangeboden aan de eilanden, gericht op ondersteuning bij de invoering van de dualistische bestuurspraktijk. Binnen dit Actieprogramma BES heeft de VNG tevens de eilanden gefaciliteerd bij het rekruteren van de griffiers en het inrichten van de griffie. Het Actieprogramma BES loopt tot en met eind 2012.

In 2012 en 2013 worden de gezaghebbers uitgenodigd om deel te nemen aan trainingen gericht op de uitvoering van de wettelijke taken. De trainingen worden verzorgd door het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) in samenwerking met het ministerie van V&J. Van 1 tot en met 5 oktober 2012 is er een training van het NGB voor de gezaghebbers en eilandsecretarissen met als onderwerp crisisbeheersing.

De Rijksvertegenwoordiger heeft een algemene zorgplicht ten aanzien van de bevordering van goed bestuur. Deze vult hij onder andere in door zijn frequente bezoeken aan alle eilanden, waarbij hij niet alleen met bestuurders spreekt maar ook met bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties contact heeft. Daarnaast heeft hij enkele specifieke toezichthoudende bevoegdheden. De Rijksvertegenwoordiger heeft geen directe rol bij het Actieprogramma BES. De openbare lichamen zijn voorts zelf verantwoordelijk voor het realiseren van goed bestuur.

Naar boven