Vragen van het lid Koolmees (D66) aan de minister van Financiën over het niet afbouwen van staatssteun aan ING (ingezonden 8 mei 2013).

Mededeling van minister Dijsselbloem (Financiën) (ontvangen 27 mei 2013).

Vraag 1

Kent u het bericht «Twist ING en Financiën over afbouw staatssteun»?1

Vraag 2

Klopt het dat de waarde van de gegarandeerde Alt-A-portefeuille inmiddels boven het break-evenpunt ligt? Wat is het break-evenpunt van de portefeuille? Wat is de huidige omvang van het «staatsdeel» van de portefeuille?

Vraag 3

Is het waar dat u de Alt-A-portefeuille niet wilt verkopen? Zo ja, kunt u uiteenzetten waarom u dit niet wilt?

Vraag 4

Hoe verhoudt uw opstelling zich met uw uitspraak dat u zo snel mogelijk hoopt af te komen van de garanties die zijn geboden in het kader van de financiële crisis?2

Vraag 5

Is het waar dat er in 2011 afspraken zijn gemaakt tussen uw ambtsvoorganger en ING over verkoop van de portefeuille? Zo ja, welke afspraken zijn dit?

Vraag 6

Aan welke criteria toetst u een besluit tot verkoop van de Alt-A-portefeuille?

Vraag 7

Wat zijn tot nu toe de totale kosten en opbrengsten voor de staat geweest van de Alt-A-portefeuille? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten van de portefeuille?

Vraag 8

Wat zijn de gevolgen van verkoop van de Alt-A-portefeuille voor het EMU-saldo en de EMU-schuld?

Vraag 9

Kunt u het economisch eigendom van de Alt-A-portefeuille ook aan een andere partij dan ING verkopen?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het Kamerlid Koolmees (D66) over het niet afbouwen van staatssteun aan ING (kenmerk 2013Z09108, ingezonden 8 mei 2013) bericht ik u dat er constructieve gesprekken met ING plaatsvinden over de IABF. De besprekingen lopen nog. Zodra er concrete plannen zijn om de IABF af te wikkelen zal ik de Tweede Kamer daarover uiteraard informeren.


X Noot
1

Financieel Dagblad, 7 mei 2013

X Noot
2

Gedaan tijdens het debat over de winstafdracht DNB op 27 februari 2013

Naar boven