Vragen van het lid Thieme (PvdD) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over het verlenen van een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een nertsenhouderij (ingezonden 14 mei 2013).

Mededeling van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 28 mei 2013)

Vraag 1

Bent u ervan op de hoogte dat de gemeente Bladel een vergunning heeft verleend voor de uitbreiding van een nertsenhouderij?1

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat, ook indien een vergunning tot uitbreiding van een nertsenhouderij op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) wordt toegekend, de uitbreiding in de praktijk niet kan plaatsvinden? Zo nee, waarom niet?

Is het waar dat op grond van de Wabo gemeenten een vergunning tot het starten of uitbreiden van een nertsenhouderij moeten verlenen, omdat strijdigheid met de Wet verbod pelsdierhouderij geen weigeringsgrond voor vergunningverlening vormt? Zo ja, bent u bereid te bevorderen dat de wet zo wordt aangepast dat gemeenten geen vergunningen meer hoeven te verlenen voor zaken die niet uitgevoerd mogen worden, opdat bizarre situaties als deze voorkomen kunnen worden? Zo nee, waarom niet?

Vraag 3

Klopt het dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Dienst Regelingen van uw ministerie als toezichthouders zijn aangewezen op naleving van de Wet verbod pelsdierhouderij en er straffen op misdrijven en overtredingen staan? Zo ja, gaan de NVWA en Dienst Regelingen daadwerkelijk actief optreden wanneer nertsenhouders toch gaan uitbreiden in strijd met de Wet verbod pelsdierhouderij? Zo nee, waarom niet?

Mededeling

De vragen van het lid Thieme (PvdD) over het verlenen van een omgevingsvergunning voor de uitbreiding van een nertsenhouderij, ingezonden op 14 mei 2013 (2013Z09265), kunnen tot mijn spijt niet binnen de termijn beantwoord worden.

De reden van uitstel is dat voor het beantwoorden de benodigde informatie moet worden verzameld.

Naar boven