Vragen van het lid Paulus Jansen (SP) aan de staatssecretaris van Financiën over de fiscale regeling voor hypotheekrenteaftrek (Ingezonden 18 april 2013).

Mededeling van staatssecretaris Weekers (Financiën) (ontvangen 17 mei 2013)

Vraag 1

Is het waar dat eigenaar-bewoners die al eerder hypotheekrenteaftrek over X jaar en een hoofdsom Y genoten hebben bij de aankoop van een andere woning slechts hypotheekrenteaftrek kunnen krijgen als de looptijd van de nieuwe lening (30-X) jaar bedraagt?1

Vraag 2

Zo ja, waarom is het niet mogelijk dat bedoelde eigenaar-bewoners een standaard annuïtaire lening over dertig jaar voor een bedrag Z afsluiten, waarbij de fiscale aftrek voor (30-X) jaar gebaseerd is op de hoofdsom Z en vervolgens voor X jaar gebaseerd is op de hoofdsom (Z-Y)?2

Vraag 3

Zo nee, kunt u aan de hand van enkele rekenvoorbeelden duidelijk maken hoe de hypotheekrenteaftrek voor eigenaar-bewoners die al eerder hypotheekrenteaftrek genoten, al dan niet met een interval, werkt?

Mededeling

Hierbij laat ik u weten dat ik meer tijd nodig hebben voor de beantwoording van de vragen en voor de afstemming met de minister voor Wonen en Rijksdienst. Ik zal er zorg voor dragen dat de antwoorden u zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk donderdag 30 mei 2013 zullen bereiken.


X Noot
1

Casus onderhands meegestuurd.

X Noot
2

Hierbij is Z > Y.

Naar boven