Vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de ministers van Financiën, van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en van Volksgezondheid en Welzijn en Sport over het verzoek om overzicht van de derivatenposities van alle instellingen in de publieke en semipublieke sector te ontvangen (ingezonden 24 oktober 2012).

Nader antwoord van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 19 april 2013). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2012–2013, nr. 622.

Vraag 7

Is de derivatenpositie van Groningen Seaports, dat wel derivaten heeft, maar geen leningen die eronder liggen, conform de vigerende wet- en regelgeving?

Antwoord 7

Op basis van beoordeling van de opgevraagde informatie bij Groningen Seaports is er sprake van een ontstane open positie als gevolg van aanbestedingsvoordelen en afname van het investeringsvolume. Er is geen sprake van overtreding van geldende wet- en regelgeving (Wet financiering decentrale overheden en Regeling uitzettingen en derivaten decentrale overheden).

Vraag 8

Is de boekhoudkundige truc, waarmee de derivaten een paar dagen eerder betaald worden, dan als afkoopsom gelden, een geldige truc? Verbloemt deze de werkelijke positie van Groningen Seaports?

Antwoord 8

De genoemde boekhoudkundige truc, een tijdelijke herstructurering van het derivatencontract zodat kostprijs hedgeaccounting kan worden toegepast, valt binnen de gestelde accountantregels. De accountant heeft dit in het verslag van bevindingen bij de jaarrekening vanaf 2010 opgemerkt en toegelicht. (Zie ook toegevoegde technische uitleg)1


X Noot
1

Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer

Naar boven