Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister-president over het beleid bij mogelijke belangenverstrengeling bij de beantwoording van vragen uit de Tweede Kamer (ingezonden 23 april 2013).

Antwoord van minister-president Rutte (Algemene Zaken) (ontvangen 25 april 2013).

Vraag 1

Deelt u de opvatting dat het grondwettelijk recht van Kamerleden om vragen te stellen ook gepaard gaat met de politieke plicht van de regering om die vragen naar behoren te beantwoorden?1

Antwoord 1

Ja

Vraag 2 en 3

Bent u op de hoogte van het feit dat de echtgenoot van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in dienst is van de Raad van Bestuur van het Slotervaartziekenhuis?2

Welke afspraken hebt u met de minister gemaakt over hoe om te gaan met vragen uit de Kamer over het Slotervaartziekenhuis en hoe hierbij de schijn van belangenverstrengeling kan worden voorkomen?

Antwoord 2 en 3

De echtgenoot van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is niet in dienst van de Raad van Bestuur van het Slotervaart ziekenhuis. Hij is in dienst van het Slotervaart ziekenhuis en houdt zich daar, als hoofd innovatie en e-health, bezig met verbetering van het zorgproces en de kwaliteit van zorg voor de patiënt binnen het Slotervaart ziekenhuis. Van belangenverstrengeling is derhalve geen sprake, zie ook de beantwoording van vorige vragen ter zake.


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2012–2013, nr. 1969

X Noot
2

NCRV, Altijd wat. 9 april 2013.

Naar boven