Vragen van de leden Van Klaveren en Wilders (beiden PVV) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de dagelijkse imperialistische moskee-oproep (ingezonden 11 maart 2013).

Antwoord van minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (ontvangen 9 april 2013).

Vraag 1

Kent u het bericht «Elke dag moskee-oproep Deventer»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2 tot en met 5

In hoeverre deelt u de visie dat het dagelijks laten klinken van de imperialistische moskee-oproep tekenend is voor de islamisering van ons land?

Ziet u in dat het dagelijks laten klinken van de islamitische oproep tot het gebed schadelijk is voor de integratie? Zo neen, waarom niet?

Deelt u de mening dat moskeeën en de islamitische oproep tot het gebed niet thuishoren in Nederland? Zo neen, waarom niet?

Deelt u de mening dat de oproep tot het islamitisch gebed totaal overbodig is gezien het feit dat in Nederland gewoon klokken hangen en verondersteld mag worden dat ook moslims kunnen klokkijken?

Antwoorden 2 tot en met 5.

Het beginsel van scheiding van kerk en staat brengt met zich mee dat de overheid geen geloof of wijze van geloofsbelijdenis voortrekt. De overheid moet zich neutraal opstellen en behandelt de Islam ook niet anders dan andere religies.

In 2009 is door de VNG en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de uitgave «Tweeluik Religie en Publiek Domein; handvatten voor gemeenten» uitgebracht. Daarin wordt ook ingegaan op het produceren van geluid voor religieuze doeleinden. Het oproepen tot gebed door religieuze gezangen of klokgelui valt onder de godsdienstvrijheid. Op basis van de godsdienstvrijheid moet het voor kerken en moskeeën mogelijk zijn om geluid te produceren ten behoeve van diensten en plechtigheden. Godsdienstvrijheid betekent niet dat aan het geluid geen grenzen mogen worden gesteld. Artikel 10 van de Wet openbare manifestaties stelt dat klokgelui en oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging zijn toegestaan. De gemeenteraad is bevoegd regels te stellen over de duur en het geluidsniveau. Daarbij kan onder meer gekeken worden naar de frequentie, de duur, het tijdstip, de geluidsterkte en het bereik van de oproep.

Vraag 6

Bent u bereid zo snel mogelijk maatregelen te treffen die het onmogelijk maken voor moskeeën hun oproep te laten klinken?

Antwoord 6

Daarvoor bestaat geen grond.

Naar boven