Vragen van het lid Keijzer (CDA) aan de staatssecretarissen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie over het bericht «Kritisch rapport over voortgang jeugdzorg» (ingezonden 4 maart 2013).

Antwoord van staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), mede namens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie (ontvangen 22 maart 2013)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel «Kritisch rapport over voortgang jeugdzorg»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Deelt u de zorgen, geuit in het rapport?

Antwoord 2

De bevindingen in het rapport sluiten naadloos aan bij de gespreksagenda in het bestuurlijk afstemmingsoverleg met betrokken partijen.

Vraag 3

Kunt u toezeggen dat de termijnen waarbinnen overkoepelende planningsdocumenten, de wettelijke, bestuurlijke en financiële kaders en de afspraken over continuïteit van zorg gehaald worden en hierover aan de Kamer rapporteren?

Antwoord 3

Ja, dat zeggen we toe. In het transitieplan zullen deze punten terugkomen. Het transitieplan zal zo spoedig mogelijk na het bestuurlijk overleg met VNG en IPO dat in april plaatsvindt, aan uw kamer worden aangeboden.

Vraag 4

Kunt u een overzicht geven van de concrete afspraken die zijn gemaakt met de veldpartijen over hun inbreng en verantwoordelijkheid in het decentralisatieproces?

Antwoord 4

De veldpartijen – koepels van zorgaanbieders en beroepsverenigingen, maar ook de landelijke cliëntenorganisaties – zijn van wezenlijk belang voor het slagen van de stelselwijziging. Hun expertise, hun draagvlak en hun inzet acht ik van groot belang tijdens de transitie. De veldpartijen zijn op verschillende manieren betrokken:

  • Klankbordgroepen: Tientallen landelijke organisaties hebben voorafgaande aan de consultatieversie van het wetsvoorstel hun inbreng geleverd.

  • Consultatie wetsvoorstel: In de consultatie van het concept wetsvoorstel hebben veldpartijen hun commentaar kunnen leveren. Op basis van dit commentaar is het wetsvoorstel aangepast.

  • Werkagenda’s: We stellen per inhoudelijk thema een heldere werkagenda op waarin alle producten en acties zijn belegd die voorwaardelijk zijn voor de transitie. Veldpartijen denken en doen mee aan deze werkagenda’s, waarbij partijen gericht worden uitgenodigd bij activiteiten.

  • Bestuurlijk afstemmingsoverleg: De staatssecretaris van VWS heeft direct na zijn aantreden een overleg over de stelselherziening ingericht met een groot aantal veldorganisaties, VNG en IPO. In dit overleg willen we met het oog op het draagvlak periodiek alle voor de stelselwijziging relevante thema’s bespreken.

  • Bilaterale overleggen: de transitie is regelmatig onderwerp van gesprek in de reguliere afzonderlijke bilaterale overleggen met diverse brancheorganisaties.

Vraag 5

Zijn er afspraken gemaakt met Zorgverzekeraars Nederland en de koepelorganisaties van de aanbieders van jeugdzorg hoe een zorgvuldige en effectieve overdracht te realiseren?

Antwoord 5

In het overleg met VNG, IPO en veldpartijen is geïnventariseerd welke thema’s allemaal spelen bij een zorgvuldige en effectieve overdracht, zoals frictiekosten, continuïteit van zorg, etc.

In het bestuurlijk overleg van april zullen over frictiekosten en continuïteit van zorg nadere afspraken worden gemaakt.

Tevens is overleg gaande over de wijze waarop zorgverzekeraars en gemeenten gaan samenwerken om een zorgvuldige overdracht te realiseren.

Naar boven