Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de minister van Buitenlandse Zaken over mensenrechtenschendingen in de provincie Beloetsjistan in Pakistan (ingezonden 20 februari 2013).

Antwoord van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 18 maart 2013).

Vraag 1

Kent u het bericht «Pakistan’s hidden war: The kill and dump policy in Balochistan»?1

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Kunt u bevestigen dat in Beloetsjistan honderden etnische Beloetsjieten zijn opgepakt door de Pakistaanse veiligheidsdiensten en later dood zijn teruggevonden door wat wel het «kill and dump» beleid wordt genoemd en dat de lichamen vaak sporen van marteling bevatten? Indien neen, wat zijn dan de feiten? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

Amnesty International heeft geconcludeerd dat tussen oktober 2010 en september 2011 ongeveer 250 Balochi activisten, leerkrachten, journalisten en advocaten zijn verdwenen en in veel gevallen later dood zijn teruggevonden met sporen van marteling. Geconfirmeerde informatie die nodig is om deze berichten en cijfers op dit detailniveau te kunnen bevestigen, is niet beschikbaar.

Vraag 3

Bent u bekend met de cijfers van de actiegroep Voice for Missing Baloch, die stelt dat in de afgelopen negen jaar achtduizend mensen uit Beloetsjistan zijn ontvoerd? Kunt u deze cijfers bevestigen?

Antwoord

Ja, ik ben bekend met deze berichten hierover en zij baren mij zorgen. Het exacte aantal ontvoeringen over de afgelopen negen jaar is heel moeilijk vast te stellen gezien de beperkingen om daarnaar onderzoek te doen. Ook hier geldt dat geconfirmeerde informatie niet beschikbaar is om de specifieke berichten en cijfers in detail te kunnen bevestigen.

Vraag 4

Kunt u bevestigen dat naast militanten in Beloetsjistan ook oppositieleiders, mensenrechtenactivisten en academici die zich kritisch hebben uitgelaten over het Pakistaanse leger, worden gedood? Kunt u aangeven in hoeverre niet-militanten het slachtoffer zijn van dit «kill and dump» beleid? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

In Balochistan is al jaren sprake van een ernstige en zorgelijke situatie met veel gewelddadige incidenten, waarbij etnische, religieuze nationalistische, separatistische alsook ideologische motieven een rol spelen. Zoals in antwoord op vraag 2 aangegeven, concludeert Amnesty International dat oppositieleiders, mensenrechtenactivisten, academici, leerkrachten, journalisten en advocaten slachtoffer zijn geweest van ontvoeringen, verdwijningen, marteling en executie.

Vraag 5

Deelt u de opvatting van Amnesty International dat deze wreedheden worden uitgevoerd te midden van flagrante straffeloosheid en dat betrouwbare onderzoeken naar deze incidenten en vervolging van de daders noodzakelijk zijn?2 Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

Helaas komt onderzoek naar deze incidenten traag op gang en blijft veroordeling van verdachten veelal uit door gebrek aan bewijs. Het vervolgingspercentage in Pakistan ligt rond 5%. Het Pakistaanse Hooggerechtshof onderzoekt de verdwijningen sinds enige tijd op eigen initiatief en behandelt momenteel een door de Balochistan Bar Association ingediende petitie over de situatie betreffende de rechtsorde in de provincie. De Human Rights Commission of Pakistan (HRCP) heeft de afgelopen jaren diverse bezoeken gebracht aan Balochistan en aanbevelingen gedaan ter verbetering van de situatie, tot nu toe zonder effect. Ook de UN Working Group on Enforced or Involuntary Disappearances bracht vorig jaar een bezoek aan Pakistan.

Vraag 6

Deelt u verder de opvatting van de auteurs dat er op dit moment in Beloetsjistan sprake is van een urgente humanitaire crisis? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

De veiligheidssituatie in Balochistan is de afgelopen tijd sterk verslechterd en heeft geleid tot een aanzienlijke uitstroom van vluchtelingen uit dit gebied. Ook in de stad Karachi is het etnische en religieuze geweld toegenomen.

Vraag 7

Bent u bereid in uw bilaterale contacten met Pakistan en in EU-verband deze mensenrechtenschendingen in Beloetsjistan aan de orde te stellen en te pleiten voor een einde aan de voortdurende mensenrechtenschendingen en de straffeloosheid?

Antwoord

Ja. De Nederlandse Mensenrechtenambassadeur bracht van 4 tot 7 maart jl. een bezoek aan Pakistan en heeft in diverse gesprekken de zorg van de Nederlandse regering over de situatie in Balochistan uitgesproken. Op 11 maart jl. heeft de EU raadsconclusies over Pakistan uitgebracht met specifieke verwijzingen naar de situatie van religieuze minderheden in Pakistan. De EU vertegenwoordiging in Islamabad is daarnaast zeer actief en voert geregeld overleg met de Pakistaanse autoriteiten over mensenrechtenkwesties, waaronder de situatie in Baluchistan. Ook staan mensenrechten centraal in het onlangs vastgestelde 5-Year Engagement Plan van de EU. Dit plan voorziet in een jaarlijkse mensenrechtendialoog met de Pakistaanse autoriteiten.

Vraag 8

Is het waar dat de mensenrechtenambassadeur overweegt later dit jaar Pakistan te bezoeken? Indien ja, bent u bereid de mensenrechtenambassadeur te vragen specifiek aandacht aan deze kwestie te besteden? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

De Mensenrechtenambassadeur heeft inmiddels een bezoek gebracht aan Pakistan. (Zie antwoord op vraag 7).


X Noot
1

Pakistan’s hidden war: The kill and dump policy in Balochistan, http://neobservatory.org/reports/pakistans-hidden-war-the-kill-and-dump-policy-in-balochistan/, 14 februari 2013

X Noot
2

Pakistan must provide accountability for rising atrocities in Balochistan, http://www.amnesty.org/en/news-and-updates/pakistan-must-provide-accountability-rising-atrocities-balochistan-2011-02-23, 23 februari 2011

Naar boven