Vragen van het lid Klever (PVV) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht dat het Catharina Ziekenhuis een frauderende arts in dienst houdt (ingezonden 13 februari 2013).

Nader antwoord van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 7 maart 2013).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht «Eindhovens ziekenhuis laat fraude door arts onbestraft»?1

Vraag 2

Kunt u uitleggen waarom er geen juridische mogelijkheid is om frauderende artsen te ontslaan, zoals bestuursvoorzitter Batenburg beweert?

Vraag 3

Kunt u ervoor zorgen dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) het Catharina Ziekenhuis gaat doorlichten op foutieve declaraties? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4

Bent u bereid de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een onafhankelijk onderzoek te laten starten naar mogelijk geknoei met diagnoses en disfunctionerende artsen in het Catharina Ziekenhuis? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Welke maatregelen gaat u nemen om klokkenluiders voortaan beter te beschermen en fraude strafrechtelijk aan te pakken?

Vraag 6

Deelt u de mening dat een meldplicht voor fraude noodzakelijk is om aan dit soort langdurige conflicten een eind te maken, waardoor de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg verbeterd worden? Zo nee, waarom niet?

Nader antwoord

Op 5 maart heeft u de antwoorden ontvangen op de vragen van lid Klevers (PVV) over het bericht dat het Catharina Ziekenhuis een frauderende arts in dienst houdt (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2012–2013, nr. 1505). Graag wil ik met deze brief u aanvullend informeren.

Ik heb aangegeven dat uit een onafhankelijk accountantsonderzoek is gebleken dat er geen sprake is van fraude. De grootste verzekeraar in deze regio heeft dit bevestigd richting het ministerie van VWS. Nadere informatie leert dat de NZa wel gestart is met een onderzoek om duidelijkheid te krijgen in hoeverre er sprake is van onjuiste declaraties. Meer duidelijkheid over wat er precies is misgegaan bij de declaraties van de betreffende internist kan dergelijke situaties in de toekomst helpen te voorkomen. Ik zal de Kamer informeren over de uitkomsten van dit onderzoek.


X Noot
1

Volkskrant, 9 februari 2013

Naar boven