Vragen van de leden Jan Vos en Monasch (beiden PvdA) aan de ministers van Economische Zaken en voor Wonen en Rijksdienst over het bericht dat Nederland meer zonnepanelen wil (ingezonden 15 februari 2013).

Antwoord van minister Kamp (Economische Zaken), mede namens de minister voor Wonen en Rijksdienst (ontvangen 7 maart 2013).

Vraag 1

Kent u het bericht «Nederland wil meer zonnepanelen»?1

Antwoord.

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het, gezien het draagvlak, belangrijk is om meer zonnepanelen in nieuwbouw te realiseren? Zo nee, waarom niet?

Antwoord.

Ik vind het een positief bericht dat er veel draagvlak is om zonnepanelen in nieuwbouw te realiseren. Dankzij dit draagvlak zijn er veel particulieren die het initiatief nemen om zonnepanelen te plaatsen en zijn er ook steeds meer bedrijven actief in deze branche.

Vraag 3

Bent u bereid om met de energie- en bouwsector in gesprek te gaan om op dit gebied stevige stappen te maken? Zo ja, op welke manier en op welke termijn? Zo nee waarom niet?

Antwoord.

Zoals onder andere blijkt uit het aangehaalde nieuwsbericht, is er in de maatschappij veel enthousiasme over zonne-energie. De markt groeit dan ook snel. Ik zie daarom geen reden om extra activiteiten te ondernemen. In 2012 hebben we met de subsidieregeling voor zonnepanelen gezien, dat overheidsingrijpen de markt kan verstoren. De branche gaf toen aan dat subsidie niet nodig was, maar slechts marktverstorend werkte. Door afspraken te maken met de bouwsector en eventueel maatregelen te nemen, grijp ik ook in op de markt.

De markt functioneert op dit moment juist heel goed. Ik zie dan ook geen reden om daarop in te grijpen.

Naar boven