Vragen van het lid Slob (ChristenUnie) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over de situatie in de haven van Boulogne (ingezonden 26 februari 2013).

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 7 maart 2013).

Vraag 1

Bent u er mee bekend dat de Franse havenautoriteiten begin vorige week hebben besloten nog maar maximaal 9 Nederlandse fly shooters toe te laten tot de visserijhaven Loubet bij Boulogne en dat vorige week vrijdag daadwerkelijk Nederlandse schepen de toegang is geweigerd waarop de Nederlandse Kanaalvissers hebben besloten met zijn allen weg te blijven om zich niet tegen elkaar uit te laten spelen?1

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Deelt u de mening dat deze nieuwste maatregel van de Franse havenautoriteiten in strijd is met de «code of conduct»?

Antwoord

Ja.

Vraag 3

Heeft u uw Franse ambtgenoot al aangesproken over deze nieuwe situatie en gevraagd alles in het werk te stellen dat vrije toegang tot de haven wordt verschaft conform de «code of conduct» voor alle vissers die deze code hebben ondertekend, waaronder alle Nederlandse Kanaalvissers?

Antwoord

Ja, ik heb mijn Franse ambtsgenoot hier dinsdag 26 februari 2013 in Brussel over gesproken. De Franse minister veroordeelt de situatie en staat voor een vrij verkeer van personen en goederen. Hij heeft daarbij aangegeven al het mogelijke te doen aan de veiligheid van Nederlandse vissers te garanderen waarbij hij heeft benadrukt dat voor de veiligheid en de verdere plannen voor de havens, de lokale autoriteiten verantwoordelijk zijn.

Inmiddels hebben deze autoriteiten extra maatregelen getroffen om deel veiligheid te waarborgen. Hij heeft mijn boodschap overgebracht aan het lokale bestuur. U zult over de verdere uitkomst van dit gesprek in het verslag van de Landbouw en Visserijraad van 25 en 26 februari 2013 worden geïnformeerd. De Nederlandse ambassade in Parijs heeft alert gereageerd op de berichtgeving over de plannen voor het bassin Loubet en op mijn verzoek reeds in week 7 contact gezocht met de havenautoriteiten over een normalisatie van de situatie.

Vraag 4

Waarom wordt pas op donderdag 28 februari aanstaande over deze situatie overlegd tussen de betrokken instanties uit Boulogne en de Nederlandse ambassade? Ziet u mogelijkheden dit overleg te vervroegen?

Antwoord

Eerder was niet mogelijk in verband met noodzakelijke aanwezigheid van alle direct verantwoordelijken (centrale overheid, prefectuur, regio Pas-de-Calais, Service Maritime).

De uitkomst van het overleg met de autoriteiten op 28 februari is duidelijk en positief. Vanaf het weekend van 2–3 maart kunnen alle Nederlandse boten niet alleen aanlanden maar ook blijven in bassin Loubet conform de gedragscode. Extra inzet van politie om te waken over de veiligheid is toegezegd.


X Noot
1

VisNed-info, 22 februari 2013

Naar boven