Vragen van de leden Neppérus en Ziengs (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Financiën over lasten bij invoer van biologische wijnen (ingezonden 11 februari 2013).

Antwoord van staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) (ontvangen 7 maart 2013).

Vraag 1

Bent u bekend met het feit dat van biologische wijnen bij invoer in Nederland opnieuw moet worden aangetoond dat zij voldoen aan de eisen die aan een biologische wijn worden gesteld, nadat deze wijnen in het EU land van herkomst al aan deze eisen hebben voldaan?

Antwoord

De Nederlandse Douane heeft alleen een taak op het gebied van de heffing van accijns, maar geen taak in de controle op de biologische status van wijn of andere producten bij vervoer binnen de Europese Unie.

Wel geldt dat Europese wijn alleen biologisch mag heten als de productie, maar ook de handel in deze wijn aan wettelijke Europese voorschriften voldoet, conform Verordening EG 834/2007, artikel 28, lid 1. Deze beschrijft dat handelaren die biologische producten verkopen aan zakelijke afnemers, onder de certificatieplicht vallen. Daarom vallen Nederlandse handelaren in biologische wijn onder het controleregime dat voor deze Europese voorschriften bestaat. Stichting Skal controleert in Nederland of aan deze voorschriften wordt voldaan.

Vraag 2

Gelden voor andere biologische producten gelijksoortige regels bij het importeren in Nederland?

Antwoord

Deze regels gelden inderdaad voor alle biologische producten (voeding en veevoeder).

Vraag 3

Welk voordeel hebben wijnhandelaren wanneer een wijn een keurmerk heeft dat de wijn biologisch is?

Antwoord

Wijnhandelaren kunnen hun afnemers door middel van het keurmerk garanderen dat het om biologische wijn gaat. Consumenten hebben vertrouwen in producten met het biologische keurmerk.

Vraag 4

Herkent u zich in de kritiek uit de branche dat er veel administratieve lasten zijn en dat de controles erg streng zijn?

Antwoord

Deze controles door stichting Skal zijn een Europese verplichting. Ze zijn noodzakelijk om de consument het vertrouwen te geven dat het om biologische wijn gaat. Deze controles brengen administratieve lasten met zich mee. Skal spant zich in deze zo laag mogelijk te houden. Zo baseert Skal haar controles op het ingeschatte risico. Skal bezoekt bijvoorbeeld bedrijven die uitsluitend handelen in voorverpakte consumentenproducten (zoals wijn) en die hun zaken op orde hebben slechts eenmaal per drie jaar. Verder maakt Skal bij controles gebruik van reeds aanwezige systemen, zoals de hygiënecode voor wijnhandelaren en wijnproducenten wat betreft de traceerbaarheid.

Naar boven