Vragen van het lid Nijboer (PvdA) aan de minister en de staatssecretaris van Financiën over het onderzoek van de FIOD naar mogelijke belangenverstrengeling in de top van SNS Property Finance (ingezonden 15 februari 2013).

Antwoord van minister Dijsselbloem (Financiën), mede namens staatssecretaris van Financiën (ontvangen 27 februari 2013).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «SNS stuurt medewerkers weg om belangenverstrengeling»?1

Antwoord:

Ja

Vraag 2

Bent u het met de leden van de PvdA-fractie eens dat integriteit in de financiële sector essentieel is voor het herwinnen van vertrouwen van de samenleving in deze sector?

Antwoord:

Ja

Vraag 3

Welke bevindingen hebben de FIOD doen overwegen een onderzoek in te stellen naar SNS Property Finance? Is er sprake van een verdenking en zo ja, wat is de aard van de verdenking?

Vraag 4

In hoeverre houden de verdenkingen verband met de slechte bedrijfseconomische prestaties van SNS Property Finance die uiteindelijk nationalisatie noodzakelijk maakten?

Antwoord:

Ik doe geen mededelingen met betrekking tot lopende strafrechtelijke onderzoeken.

Vraag 5

Heeft u met het nieuwe bestuur van SNS Reaal contact gezocht of bent u voornemens contact op te nemen over de mogelijke malversaties en fraude binnen SNS Property Finance? Hoe wordt geborgd dat er binnen het gehele concern integer gehandeld wordt?

Antwoord:

Het bestuur heeft mij (in mijn rol als aandeelhouder) van tevoren op de hoogte gesteld en zit hier bovenop. Het bestuur hanteert hierbij het uitgangspunt dat ten aanzien van integriteit nooit sprake kan zijn van een compromis. Signalen worden onderzocht. Daarbij komt specifiek ook handhaving van externe- en interne regels en normen en waarden aan de orde.

Vraag 6

Kunnen medewerkers van SNS Property Finance, indien fraude zou worden vastgesteld, ook financieel aansprakelijk worden gesteld voor de verliezen? Zo ja, onder welke voorwaarden?

Vraag 7

Zijn aan de vier medewerkers die SNS op non-actief heeft gesteld in de periode 2006–2012 bonussen uitgekeerd? Zo ja, kunt u en bent u voornemens deze bonussen terug te vorderen indien fraude wordt vastgesteld en de claw-back regeling in de Eerste Kamer is aangenomen?

Antwoord:

In het algemeen geldt dat een werkgever bij fraude door een medewerker deze financieel aansprakelijk kan stellen. Daar kunnen ook eventuele ten onrechte uitgekeerde variabele beloningen bij worden betrokken. Ik doe verder geen mededelingen over de zaak zelf.


X Noot
1

«SNS stuurt medewerkers weg om belangenverstrengeling». Het Financieele Dagblad. 13 februari 2013

Naar boven