Vragen van het lid Schouw (D66) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het verstrekken van hypothecaire leningen aan medewerkers door de overheid (ingezonden 5 februari 2013).

Antwoord van minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) (ontvangen 26 februari 2013).

Vraag 1

Kent u het bericht «Dongeradeel wil versneld van leningen aan personeel af»?1

Antwoord vraag 1

Ja

Vraag 2

Welke gemeenten, provincies, waterschappen of ZBO's verstrekken vergelijkbare hypothecaire leningen aan hun personeel? Welk bedrag is hier in totaal mee gemoeid?

Vraag 3

Wat zijn de gevolgen van deze leningen voor de schuldpositie van decentrale overheden?

Vraag 4

Deelt u de mening dat het geen taak van de overheid is om hypothecaire leningen aan te bieden aan het personeel? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Worden er op dit moment nog dergelijke hypothecaire leningen verstrekt door de overheid? Zo ja, deelt u de mening dat hier een einde aan dient te komen?

Antwoord vraag 2 t/m 5

Ik deel de mening dat het geen taak van de overheid is om hypothecaire leningen aan te bieden aan het personeel. Sinds 1 januari 2009 is het daarom op grond van Wet FIDO art. 2, 4e lid, niet meer toegestaan dat openbare lichamen contracten afsluiten met betrekking tot het verstrekken van hypothecaire leningen of garanties op de verstrekking ervan door financiële instellingen. Ik ben niet op de hoogte van het totaal aan lopende hypothecaire leningen die voor 2009 zijn aangegaan. Het betreft een autonome aangelegenheid van de decentrale overheden waarover zij niet hoeven te rapporteren. Aangezien geen nieuwe leningen meer mogen worden verstrekt, zal het totaal aan leningen elk jaar afnemen.

Naar boven