Vragen van het lid Gesthuizen (SP) aan de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel over het bericht dat prijzen van Nederlandse verblijfsvergunningen te hoog zijn (ingezonden 12 oktober 2012).

Antwoord van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) (ontvangen 26 oktober 2012).

Vraag 1 t/m 3

Wat is uw reactie op het bericht dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft geoordeeld dat Nederland te hoge leges vraagt voor verblijfsvergunningen ten behoeve van gezinshereniging?1

Welke consequenties verbindt u aan deze rechterlijke uitspraak? Gaat u de leges verlagen van € 1250,00 naar de voorgestelde € 130,00?

Bent u bereid uw antwoord op deze vragen voor 30 oktober 2012 naar de Kamer te sturen?

Antwoord op vragen 1 t/m 3

De uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zal moeten leiden tot een verlaging van de leges voor de aanvragen voor verblijfsvergunningen ten behoeve van gezinshereniging. Vanwege de financiële gevolgen van een dergelijke verlaging, een verlaging van deze leges tot € 130 betekent een verlies aan inkomsten van € 19,2 mln. per jaar, zal het besluit over de nieuwe legeshoogte voor bovengenoemde aanvragen door het volgende kabinet worden genomen.

Vanzelfsprekend zullen teveel betaalde leges worden gerestitueerd. Dit betreft de leges van aanvraagprocedures, bezwaarprocedures en beroepsprocedures, waarop nog geen beslissing was op de datum van de uitspraak, 9 oktober jl.


X Noot
1

Trouw, 11 oktober 2012

Naar boven