Vragen van het lid Kooiman (SP) aan de staatssecretaris van Veiligheid van Justitie over signalen van misstanden in justitiële jeugdinrichtingen (ingezonden 18 januari 2013).

Mededeling van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 8 februari 2013)

Vraag 1

Wat is uw reactie op de recente berichten over misstanden in justitiële jeugdinrichtingen?1 2

Vraag 2

Wat is er precies aan de hand in de justitiële jeugdinrichting die in de uitzending van PowNews aan de orde komt?3 Over welke inrichting gaat dit?

Vraag 3

Wat is uw reactie op de kritiek dat er bij de uitvoering van de PIJ-maatregel (plaatsing in een inrichting voor eugdigen, ook wel «jeugd-tbs») nauwelijks sprake is van concrete behandeling van de (gedrags)problemen van de jeugdige?

Vraag 4

Wat is er precies aan de hand in justitiële jeugdinrichting Teylingereind?4 Zijn er medewerkers van deze jeugdinrichting mishandeld? Zo ja, hoe vaak heeft zich dit de afgelopen maanden voorgedaan? Welke sancties zijn opgelegd aan de daders?

Vraag 5

Is er in deze inrichtingen op dit moment nog steeds sprake van binnengesmokkelde drugs en mobieltjes? Is er, zodra signalen hiervan bekend werden (vanwege op youtube gezette filmpjes of anderszins) direct adequaat tegen opgetreden? Zijn de controles in beide inrichtingen geïntensiveerd? Zijn hier recent jongeren op betrapt? Welke sancties zijn hen opgelegd?

Vraag 6

Zijn er aanwijzingen dat er personeelsleden betrokken zijn geweest bij het doorlaten van verboden goederen in deze inrichting? Zo ja, op welke wijze wordt dit onderzocht?

Vraag 7

Hoe ernstig is naar uw oordeel de situatie in beide jeugdinrichtingen? Welke maatregelen worden er genomen om de situatie te verbeteren?

Mededeling

Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van het lid kooiman (SP) van uw Kamer aan de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over signalen van misstanden in justitiële jeugdinrichtingen (ingezonden 18 januari 2013) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.


X Noot
1

PowNews, 16 januari 2012

X Noot
2

Telegraaf, 17 januari 2012, «Lak aan regels in Teylingereind. Mobieltjes en joints en jeugdbajes»

X Noot
3

PowNews, 16 januari 2012

X Noot
4

Telegraaf, 17 januari 2012, «Lak aan regels in Teylingereind. Mobieltjes en joints en jeugdbajes»

Naar boven