Vragen van de leden Van Klaveren, De Roon en Wilders (allen PVV) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over Malinese jihadisten die profiteren van Nederlands belastinggeld (ingezonden 22 januari 2013).

Antwoord van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) mede ondertekend door de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (ontvangen 5 februari 2013).

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Jihadisten profiteren van miljoenen euro's Nederlands belastinggeld»?1

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Bent u bereid alle vormen van financiële hulp aan het islamitische boevennest Mali, ook via gesubsidieerde hulpclubs, zo spoedig mogelijk stop te zetten?

Antwoord

Naar aanleiding van de staatsgreep in Mali van 22 maart 2012 besloot Nederland in april 2012 tot stopzetten van de hulp aan de Malinese overheid. Deze is nog niet hervat. Het stopzetten van andere vormen van hulp is thans niet aan de orde.

Vraag 3

Welke maatregelen bent u voornemens te treffen om de Nederlandse miljoenen terug te vorderen?

Antwoord

Er is op dit moment geen aanleiding tot terugvordering van Nederlandse hulpgelden aan Mali.

Vraag 4

Deelt de minister van Buitenlandse zaken de mening dat hij persoonlijk, verblind door valse linkse politieke angsthazerigheid en correctheid, de gevaren van de islam steeds opnieuw bagatelliseert? Zo ja, wil hij een einde maken aan die struisvogelpolitiek? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Ik deel deze mening niet.

Naar boven