Vragen van de leden De Rouwe en Knops (beiden CDA) aan minister van Infrastructuur en Milieu over de voorgenomen sluiting op- en afrit Nuth (A76) (ingezonden 7 januari 2013).

Antwoord van minister Schultz van Haegen-Maas Geesteranus (Infrastructuur en Milieu) (ontvangen 25 januari 2013).

Vraag 1

Bent u bekend met de voorgenomen afsluiting van de op- en afrit van de A76 bij Nuth?

Antwoord 1

Ja. De afsluiting van de bestaande op- en afrit in de gemeente Nuth is afgesproken in het convenant «Bereikbaarheidsimpuls Limburg» dat op 3 juni 2010 door mijn voorganger en de provincie Limburg is ondertekend.

Vraag 2

Klopt het dat Rijkswaterstaat bovenstaande op- en afrit wil slopen omdat er minder op- en afritten moeten komen, terwijl op hetzelfde traject op slechts één kilometer afstand van een knooppunt een nieuwe op- en afrit (Simpelveld/Molsberg) gerealiseerd wordt? Wat vindt u van deze tegenstrijdigheid?

Antwoord 2

Nee,

  • de sluiting van de op- en afrit Nuth maakt onderdeel uit van de integrale planontwikkeling van de Parkstad Buitenring Limburg, waarvoor de provincie Limburg momenteel de procedure van een Provinciaal Inpassings Plan (PIP) doorloopt. Wanneer dit plan onherroepelijk is, zal o.a. een nieuwe aansluiting Nuth worden gerealiseerd en zal de bestaande aansluiting Nuth vervallen. Dit is conform het onder antwoord 1 genoemde Convenant Bereikbaarheidsimpuls Limburg.

  • reden voor de nieuwe aansluiting Nuth op de Parkstad Buitenring Limburg is het vergroten van de verkeersveiligheid en verbeteren van de verkeersafwikkeling op de A76 en haar toe- en afritten.

  • de eerder door de regio beoogde nieuwe aansluiting Molsberg wordt door de provincie niet langer gewenst en zal dan ook niet worden gerealiseerd.

Vraag 3

Wat is uw oordeel over de gigantische toename van sluipverkeer door kleine buurtschappen zoals Hellebroek als gevolg van sluiting van de op- en afrit bij Nuth, terwijl de doelstelling van de Buitenring is om doorgaand verkeer om de kernen heen te leiden?

Antwoord 3

De provincie Limburg is het verantwoordelijke bevoegde gezag en heeft ten behoeve van de belangenafweging een PIP-procedure ingezet. Uit het PIP blijkt dat de provincie aandacht heeft voor de omrijdbewegingen en het sluipverkeer.

Vraag 4

Op welke manier heeft Rijkswaterstaat de provincie en desbetreffende gemeenten betrokken bij het voorgenomen besluit tot afsluiting?

Antwoord 4

De provincie Limburg heeft als bevoegd gezag van het PIP de desbetreffende gemeenten betrokken bij het voorgenomen besluit tot afsluiting.

Naar boven