Vragen van het lid Ypma (PvdA) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het uitlekken en te koop aanbieden van de Cito-opgaven (ingezonden 30 januari 2013).

Antwoord van staatssecretaris Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) (ontvangen 31 januari 2013).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichtgeving dat Cito-opgaven zijn uitgelekt en te koop zijn aangeboden via Martkplaats?1

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Hoe kan het dat een origineel exemplaar van de Cito-toets is uitgelekt?

Antwoord

Dat is mij niet bekend. Cito doet momenteel onderzoek naar de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Cito heeft van dit feit op 30 januari 2013 aangifte gedaan, onder meer vanwege schending van het auteursrecht en de geheimhoudingsplicht waarvoor scholen en medewerkers van Cito tekenen.

Vraag 3

Zijn er in het verleden Citotoetsen uitgelekt? Zo ja, hoe vaak is dit in het verleden gebeurd en welke maatregelen zijn er in het verleden genomen om dit te voorkomen?

Antwoord

Cito heeft mij gemeld dat zij in de afgelopen veertig jaar nooit hebben waargenomen dat de opgaven vóór de feitelijke afname bekend waren bij leerlingen en/of ouders. Cito vertrouwt op de professionaliteit en integriteit van scholen, dat zij handelen volgens de instructies die de scholen voor de afname ontvangen, waaronder het zorgvuldig bewaren en geheimhouden van de toets, het niet aanbieden van de toets aan derden en het op het afgesproken tijdstip afnemen van de toets. Om een goede afname zo veel mogelijk te waarborgen, tekent de school, veelal de directeur, voor deze afspraken.

Vraag 4

Wat gaat u doen om eerlijke toetsing, die bepalend is voor de toekomst van basisschoolleerlingen, te waarborgen?

Antwoord

Ik ben van mening dat er betere waarborgen voor scholen en leerlingen worden gecreëerd op het moment dat er een centrale eindtoets komt die onder publieke verantwoordelijkheid wordt gebracht. Daarmee ontstaat voor alle leerlingen op alle scholen een eerlijk en objectief beeld waar zij na acht jaar basisonderwijs staan op in ieder geval de belangrijke vakken taal en rekenen. Daarnaast is het daarmee mogelijk waarborgen in te bouwen voor de verspreiding en afnamecondities van de toets, onder verantwoordelijkheid van het College voor toetsen en examens.

Vraag 5

Wat gaat er gebeuren met de toets die dit jaar is uitgelekt?

Antwoord

In de huidige situatie is de overheid geen partij. Cito heeft vandaag bekend gemaakt dat de toets in de huidige vorm volgende week gewoon doorgang kan vinden, omdat er volgens hen op dit moment geen sprake van is dat de inhoud van de opgaven breed bekend is.

Toelichting:

deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Van Meenen (D66), ingezonden 30 januari 2013 (vraagnummer 2013Z01700).

Naar boven