Vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het artikel «Politietop wist van bevoordelen Pon» (ingezonden 23 november 2011).

Mededeling van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 9 december 2011)

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het artikel «Politietop wist van bevoordelen Pon»?1

Vraag 2

Klopt deze berichtgeving? Zo ja, kunt u alle beschikbare documenten, in ieder geval de documenten die De Telegraaf in het bezit schijnt te hebben, naar de Tweede Kamer zenden?

Vraag 3

Hoeveel bedrijven hebben zich ingeschreven voor de aanbesteding van de politie dienstauto? Welke bedrijven, met welk type voertuig en voor welke prijs?

Vraag 4

Welke order voldeed aan de aanbestedingseisen?

Vraag 5

Klopt de suggestie in het bericht dat kennelijk de aanbesteding zo was opgesteld dat enkel de genoemde Volkswagen-importeur aan de gestelde eisen zou kunnen voldoen? Zo ja, deelt u de mening dat deze aanbestedingseisen opnieuw moeten worden opgemaakt, zodat ook andere aanbieders aan deze eisen kunnen voldoen?

Vraag 6

Heeft u de overtuiging dat met de huidige procedure de politie de beste auto voor de beste prijs krijgt? Zo nee, gaat u de aanbesteding herzien?

Vraag 7

Klopt de bewering dat de politietop wist van het bevoordelen van de genoemde importeur? Zo ja, wat gaat u hiertegen ondernemen? Zo nee, was de politietop er wel van op de hoogte dat met de huidige eisen enkel de genoemde importeur aan de eisen zou voldoen?

Vraag 8

Deelt u de mening dat bij een goede aanbesteding meerdere aanbieders aan de gestelde eisen moeten kunnen voldoen, en indien dit niet het geval is de eisen niet correct zijn opgesteld?

Vraag 9

Op welke wijze heeft de aanbesteding van aankoop van het politievoertuig bijgedragen aan de bezuinigingen bij de politie?

Mededeling

Hierbij bericht ik u dat de schriftelijke vragen over het artikel «Politietop wist van bevoordelen Pon» (ingezonden 23 november 2011) niet binnen de gestelde termijn, te weten 14 december 2011, kunnen worden beantwoord.

Naar aanleiding van berichtgeving in verschillende media over de aanbestedingsprocedure voor nieuwe politievoertuigen zond ik uw Kamer op 7 november jongstleden een brief. Daarin heb ik toegezegd een onafhankelijk onderzoek te zullen instellen naar deze aanbestedingsprocedure en de daarmee samenhangende andere aanbestedingsprocedures.

Dit onderzoek wordt inmiddels uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de heer M. Schouten (oud bevelhebber der landstrijdkrachten, lid van de commissie Defensie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid) en prof. dr. J. Telgen (hoogleraar Inkoopmanagement aan de Universiteit Twente). Zij zijn reeds enkele weken bezig met het onderzoek, waarbij zij inmiddels hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben dan vooraf verwacht was. Op dit moment verwacht de adviescommissie het onderzoek eind januari 2012 af te ronden.

Het onderzoek valt per aanbestedingsprocedure in twee hoofdvragen uiteen:

  • 1. Was de aanbesteding rechtmatig, met andere woorden: is de (Europese) regelgeving rondom aanbestedingen in alle opzichten gevolgd en was het proces voldoende integer, helder en transparant?

  • 2. Was de aanbesteding doelmatig? Met andere woorden: wordt het doel van de aanbesteding (effectiviteits- en efficiëntievoordelen, waaronder het bereiken van besparingen) bereikt en was het proces hiertoe adequaat?

Een groot aantal van de gestelde schriftelijke vragen bevinden zich op het terrein van de bovenstaande hoofdvragen. Ik zal daarom ter beantwoording van de schriftelijke vragen de resultaten van het onderzoek aan uw Kamer doen toekomen, wanneer het onderzoek afgerond is.


X Noot
1

Dagblad De Telegraaf, pagina T6, gedateerd 21 november 2011.

Naar boven