Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over bloeddonatie door homoseksuelen (ingezonden 9 september 2011).

Antwoord van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), mede namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (ontvangen 4 november 2011). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 240.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het bericht dat Britse homo’s waarschijnlijk binnenkort als bloeddonor geaccepteerd worden?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Klopt het dat Britse medici aangegeven hebben dat het levenslange verbod op bloeddonatie voor homo’s niet langer gerechtvaardigd is? Welke argumenten gebruiken zij hiervoor? In welke mate gelden deze ook in Nederland?

Antwoord 2

In het Verenigd Koninkrijk heeft het raadgevend Comité voor de veiligheid van bloed, weefsels en organen (Advisory Committee on the Safety of Blood, Tissues and Organs (SaBTO)) in mei 2011 een empirisch onderzoek afgerond naar de donorselectiecriteria met betrekking tot seksueel gedrag. Op grond van dit onderzoek heeft de SaBTO geadviseerd de huidige selectiecriteria met betrekking tot mannen die seks hebben gehad met andere mannen (MSM) te wijzigen. Deze wijziging houdt in dat mannen van wie het laatste seksuele contact met mannen meer dan 12 maanden geleden was, bloed mogen doneren, mits zij voldoen aan de andere donorselectiecriteria. De aanbeveling is geaccepteerd in Engeland, Wales en Schotland en wordt overwogen in Noord-Ierland.

De SaBTO heeft het advies onder meer gebaseerd op de volgende informatie: gegevens met betrekking tot de juistheid van beantwoording van de vragenlijsten, de mogelijke risico’s van een beleidswijziging voor de ontvangers van bloedproducten, de effectiviteit van de huidige testmogelijkheden en de prevalentie- en incidentiecijfers van seksueel overdraagbare aandoeningen bij verschillende risicogroepen.

Ik kan op dit moment geen uitspraken doen over de geldigheid van de door SaBTO gehanteerde argumenten voor de Nederlandse situatie.

Ik heb Sanquin gevraagd daarnaar onderzoek te doen en zo spoedig mogelijk daarover te rapporteren. Ik zal uw Kamer informeren over de resultaten van dit onderzoek.

Vraag 3

Wat is uw mening over dit advies? Is het Britse advies om homo’s als bloeddonor te accepteren voor u aanleiding het beleid bij Sanquin inzake het uitsluiten van homo’s bij bloeddonatie te herzien? Zo nee, op basis van welke wetenschappelijke inzichten?

Het enige waar het mij in dit verband om gaat is de veiligheid van de ontvangers van bloedproducten. Ik ben echter ook van mening dat elke persoon die besluit om bloed te doneren alle waardering en respect verdient. Daarom vind ik dat het uitsluiten van een groep van donatie op basis van seksueel gedrag alleen mag op basis van zwaarwegende redenen. Als blijkt dat de veiligheid van ontvangers van bloedproducten is gewaarborgd, zou kunnen worden besloten om de regels voorbloeddonatie van MSM aan te passen. Dit besluit is mede afhankelijk van de resultaten van het eerder genoemde onderzoek van Sanquin naar de geldigheid van de argumenten voor de Nederlandse situatie.

Ten slotte, zoals ook is aangegeven in de Hoofdlijnenbrief Emancipatie, werkt de Raad van Europa aan een resolutie over het beleid met betrekking tot de selectie van donors met risicogedrag. Ik wil die resolutie afwachten en dan op basis hiervan en van alle andere relevante hierboven genoemde informatie samen met Sanquin bezien of het beleid met betrekking tot de donorselectiecriteria van donors met risicogedrag kan worden herzien.


X Noot
1

De Telegraaf heden.

Naar boven