Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de staatssecretarissen van Buitenlandse Zaken en van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en de minister voor Immigratie en Asiel over Tulpenbollen (ingezonden 21 september 2011).

Antwoord van staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), mede namens de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken en de minister voor Immigratie en Asiel (ontvangen 26 oktober 2011). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 316.

Vraag 1

Is het waar dat de Roemeense autoriteiten bij de grens met Hongarije afgelopen weekend zes vrachtwagens hebben tegengehouden omdat de daarin aanwezige Nederlandse tulpen, tulpenbollen en zaden «gevaarlijke bacteriën» zouden bevatten?1

Antwoord 1

Ja, met dien verstande dat geen zes maar in totaal 25 vrachtwagens met snijbloemen, potplanten en bloembollen zijn tegengehouden.

Vraag 2 t/m 4

Is het uitzonderlijk dat de Roemeense autoriteiten vrachtwagens hiervoor tegenhouden?

Vindt u de basis waarop de Roemeense autoriteiten hun vermoeden baseren voldoende om de vrachtwagens tegen te houden? Indien neen, waarom niet?

Heeft u reden om aan te nemen dat de maatregel als een reactie moet worden gezien op het besluit van het kabinet om niet in te stemmen met de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone? Indien ja, op welke wijze gaat u voorkomen dat Nederlandse bedrijven en burgers mikpunt worden van «pesterijen» door Roemenië?

2 t/m 4

Op grond van de Europese Fytorichtlijn (richtlijn 2000/29/EG) mogen planten en plantaardig materiaal binnen de Europese Unie vrij verhandeld worden, waarbij de eis geldt dat zendingen planten vrij moeten zijn van quarantaine organismen.

Als er evenwel vermoedens zijn gerezen van aanwezigheid van een quarantaine-organisme mogen lidstaten op grond van de Fytorichtlijn gerichte controles uitvoeren en indien een risico op verspreiding van een schadelijk organisme is komen vast te staan eventueel noodmaatregelen instellen in overleg met de Europese Commissie, nadat het probleem gemeld is aan de lidstaat van verzending en aan de Europese Commissie. Van een dergelijk risico is voorafgaand aan de controles echter geen melding gemaakt. Wanneer een lidstaat besluit tot een gerichte controle en er wordt een monster genomen voor laboratoriumonderzoek, is het niet onredelijk het resultaat van deze laboratoriumtoetsen af te wachten alvorens de desbetreffende zendingen toe te laten op het grondgebied.

Op verzoek van zowel de Europese Commissie als Nederland, hebben de Roemeense autoriteiten nadere inlichtingen verschaft over de achtergrond van de procedure. Volgens informatie van de Roemeense autoriteiten was er geen sprake van een fytosanitaire controlecampagne, maar vormde de controle onderdeel van staand beleid van de fiscale politie om via sectorgerichte prikacties importen te controleren. De fytosanitaire autoriteiten worden pas ingeschakeld wanneer de fiscale politie verdenkingen heeft op fytosanitair gebied.

In dit geval was een vermoeden van aanwezigheid van schadelijke organismen op basis van bepaalde aanwezige symptomen de aanleiding voor inschakeling van de fytosanitaire autoriteiten. De Roemeense fytosanitaire autoriteiten hebben de betreffende zendingen bemonsterd en nader onderzocht en na laboratoriumonderzoek laten weten dat er geen quarantaine organismen zijn aangetroffen. Ook hebben de Roemeense fytosanitaire autoriteiten gesignaleerd dat één van de zendingen niet voorzien zou zijn van het vereiste plantenpaspoort. Deze notificatie is ingetrokken nadat was vastgesteld dat het om een niet-plantenpaspoortplichtig product ging.

Het tegenhouden van vrachtwagens met Nederlandse producten aan de Roemeense grens is uitzonderlijk te noemen. De Europese Commissie heeft na overleg met Nederland de Roemeense autoriteiten gewezen op de geldende fytosanitaire regelgeving en nadere uitleg gevraagd. Dat heb ik eveneens gedaan.

De Roemeense autoriteiten geven aan, dat er geen verband is tussen het Nederlandse standpunt over Schengen en de controle op Nederlandse sierteeltproducten. De autoriteiten melden dat er in het kader van bovengenoemde prikactie ook transporten van sierteeltproducten uit andere landen, bv. Italië zijn gecontroleerd. Inmiddels is de situatie genormaliseerd.


X Noot
1

«Dutch tulips blocked at Romanian border amid Schengen spat», EUobserver, 19 september 2011. http://euobserver.com/22/113656

Naar boven