Vragen van het lid Voortman (GroenLinks) aan de minister en staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzake omkoping van ziekenhuizen door thuiszorginstellingen (ingezonden 20 augustus 2012).

Mededeling van minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 10 september 2012).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat minstens vier ziekenhuizen zich hebben laten omkopen voor het doorverwijzen van patiënten?1

Vraag 2

Deelt u de mening dat het advies van een zorginstelling bij doorverwijzing altijd maatwerk voor de cliënt dient te zijn en daarbij eigen financieel gewin door zorginstellingen geen plaats heeft?

Vraag 3

Deelt u de mening dat de eigen regie van de cliënt voorop dient te staan en dat dit soort omkooppraktijken die eigen regie en het vertrouwen in de zorg ernstig aantasten?

Vraag 4

Welke sancties kunnen de desbetreffende instellingen worden opgelegd?

Vraag 5

Bent u van plan het voordeel, dat de ziekenhuizen door de omkoping hebben gehad, terug te halen, zodat deze middelen aan zorg kunnen worden besteed?

Vraag 6

Deelt u de mening dat omkoping in de zorg hard aangepakt dient te worden?

Vraag 7

Welke maatregelen kunt en wilt u nemen om omkoping in de zorg aan te pakken?

Mededeling

De vragen van het Kamerlid Voortman (Groenlinks) inzake omkoping van ziekenhuizen door thuiszorginstellingen (2012Z15198) en de vragen van de Kamerleden Wolbert (PvdA) en Klijnsma (PvdA) over het kopen van cliënten door thuiszorgorganisaties (2012Z15193) kunnen tot mijn spijt niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.

Naar boven