Vragen van het lid Ten Broeke (VVD) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de constitutionele wijzigingen in Egypte (ingezonden 14 augustus 2012).

Antwoord van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 17 september 2012).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Egypt President Mursi explains army chief replacement»?1

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Denkt u dat het ontslag van veldmaarschalk Tantawi en chef-staf Annan een eerste stap zou kunnen zijn naar afschaffing van de militaire heerschappij in Egypte? Hoe groot schat u de mogelijkheid in dat dit tot verdere instabiliteit zal leiden in Egypte in het algemeen, en de Sinaï in het bijzonder?

Antwoord

Met de beëdiging van burgerpresident Morsi op 30 juni jl. kwam formeel al een einde aan het militaire transitiebewind door de Supreme Council of the Armed Forces(SCAF). Tantawi en Anan, de nummers één en twee van de SCAF, zijn per 11 augustus jl. door president Morsi gepensioneerd; en benoemd tot adviseur van de President. Er zijn geen indicaties dat de politieke ontwikkelingen als zodanig leiden tot verdere instabiliteit in Egypte en meer specifiek de Sinaï.

Vraag 3

De aanslag op de Egyptische grenspost van zondag 5 augustus wordt gezien als een blamage voor de Egyptische legertop; in hoeverre ziet u een connectie met deze aanslag en het ontslag van de twee hoogste militairen?

Antwoord

Kort na de aanslag van 5 augustus jl. zijn allereerst enkele direct bij de Sinaï betrokken functionarissen ontslagen en vervangen, onder wie het hoofd van de Inlichtingendienst en de gouverneur in Noord-Sinaï.

Vraag 4

Kunt u aangeven wat momenteel de rol van het Egyptische parlement is in deze kwestie?

Antwoord

De Shura-raad, de Senaat die een beperkte, vooral adviserende rol heeft, lijkt zich niet te mengen in deze kwestie.

De volksvertegenwoordiging in het Lagerhuis is sinds 14 juni door de SCAF ontbonden naar aanleiding van een uitspraak van het Constitutioneel Hof.

Vraag 5

Bent u voorts bereid om in EU-verband aan te dringen op het normaliseren van het parlementaire proces, daar het parlement nu nog ontbonden is?

Antwoord

Op 19 juli jl. heeft de EU Hoge Vertegenwoordiger Ashton in haar ontmoeting met president Morsi benadrukt dat de EU een inclusieve oplossing voor de parlementaire crisis en een transparant grondwettelijk kader wil zien.


X Noot
1

BBC World, 13 augustus 2012

Naar boven