Vragen van het lid Timmermans (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken over het hardhandige optreden van de Zimbabwaanse politie tegen LGBTI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex) activisten (ingezonden 22 augustus 2012).

Antwoord van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) (ontvangen 17 september 2012).

Vraag 1

Bent u bekend met de berichtgeving over de arrestatie van leden van de LGBTI organisatie «Gays and Lesbians of Zimbabwe» (GALZ)?1

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Wat is uw reactie op het hardhandige optreden van de Zimbabwaanse politie tegen LGBTI activisten?

Antwoord

Het optreden van de Zimbabwaanse politie tegen deze mensenrechtenactivisten is bijzonder zorgelijk.

Vraag 3

Kunt u aangeven of de veiligheid van leden van GALZ in gevaar is? Indien ja, bestaat de mogelijkheid voor de Nederlandse ambassade om deze activisten te bezoeken? Indien dit niet het geval is, bent u bereid dit te bewerkstelligen? Indien nee, waarom niet?

Antwoord

Sinds het politieoptreden is er vrijwel dagelijks contact met de leiding van GALZ. De Nederlandse ambassade heeft ervoor gezorgd dat GALZ wordt ondersteund door advocaten van Zimbabwe Lawyers for Human Rights. Voorts zijn de activisten die mishandeld waren, opgevangen en verzorgd door de organisatie, Counseling Services Unit (CSU).

Vraag 4 en 5

Bent u bereid om de Zimbabwaanse autoriteiten aan te spreken op het gegeven dat de Zimbabwaanse grondwet en andere Zimbabwaanse wetten expliciet passages bevatten over vrijheid van meningsuiting en vergadering en het recht op demonstratie? Indien nee, waarom niet?

Wat bent u van plan te ondernemen om de Zimbabwaanse autoriteiten te wijzen op hun internationaalrechtelijke verplichtingen op het vlak van mensenrechten, nu zij zo duidelijk in strijd handelen met die verplichtingen? Bent u bereid zowel in bilaterale contacten, als via de Europese Unie de Zimbabwaanse autoriteiten hierop in heldere bewoordingen aan te spreken en de Kamer hier op korte termijn over te informeren? Indien nee, waarom niet?

Antwoord vraag 4 en 5

Mede op Nederlands aandringen heeft de EU kort na het incident haar ernstige zorgen over de situatie uitgesproken tegenover de Zimbabwaanse overheid. De EU heeft Zimbabwe opgeroepen de internationale mensenrechtenverplichtingen te respecteren. Zowel Nederland als de EU wijst de Zimbabwaanse autoriteiten op de noodzaak deze verplichtingen na te komen.


X Noot
1

Amnesty International – Zimbabwe: Halt police intimidation of LGBTI activists – 17 augustus 2012

Naar boven