Vragen van het lid El Fassed (GroenLinks) aan de minister van Defensie over het bericht dat Nederlandse reders toch bewapende private beveiligers inzetten, ondanks een wettelijk verbod (ingezonden 3 augustus 2012).

Mededeling van minister Hillen (Defensie) (ontvangen 31 augustus 2012).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat Nederlandse reders toch bewapende private beveiligers inzetten, ondanks een wettelijk verbod?1

Vraag 2

Wat vindt u ervan dat rederijen op deze wijze de wet overtreden? Kunt u dit toelichten?

Vraag 3

Herinnert u zich de adviezen van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), de commissie Wijkerslooth en uw reactie hierop waarin u stelt inhuur van particuliere beveiligers problematisch is?2 Bent en bent u het met de leden van de fractie van GroenLinks eens dat deze adviezen nog steeds van toepassing zijn?

Vraag 4

Op welke wijze gaat u optreden tegen deze overtredingen? Kunt u dat toelichten?

Vraag 5

Wat vindt u van het feit dat u in samenspraak met de reders door middel van gesubsidieerde VPD's en twee internationale missies de reders tegemoet komt in hun wensen en zij vervolgens de wet overtreden? Gaat u dit betrekken in de periodieke gesprekken met de reders?

Vraag 6

Deelt u de mening dat al deze symptoombestrijding onvoldoende is om het daadwerkelijke probleem van het ontbreken van een rechtstaat en socialesociaal-economische kansen in de piraterij-regio's op te lossen? Bent u bereid hier sterker op in te zetten?

Mededeling

De leden El Fassed (GL), De Roon (PVV) en Van Bommel (SP) stelden op 3 augustus j.l. vragen aan de ministers van Buitenlandse Zaken, van Veiligheid en Justitie en van Defensie over de inzet van private beveiligers door Nederlandse reders (kenmerk 2012Z14874, 2012Z14870 en 2012Z14871).

Alvorens wij u de antwoorden kunnen toesturen is nadere interdepartementale afstemming nodig. Wij zijn daarom niet in staat de vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden. De beantwoording van de vragen zal u echter voor 13 september a.s. worden toegezonden.

Naar boven