Vragen van de leden Recourt, Groot en Wolbert (allen PvdA) aan de staatssecretarissen van Financiën en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de verhoogde vrijstelling van de erfbelasting voor mantelzorgers (ingezonden 26 juli 2012).

Mededeling van minister Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), namens de staatssecretaris van Financiën (ontvangen 2 augustus 2012).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen over het bericht dat de mantelzorgers niet weten dat zij onder voorwaarden in aanmerking kunnen komen voor de verhoogde vrijstelling van de erfbelasting tot 600 000 euro?1

Vraag 2

Klopt het dat mantelzorgers in aanmerking kunnen komen voor verhoogde vrijstelling van de erfbelasting indien zij kunnen aantonen dat zij mantelzorg verlenen aan hun ouders? Is het ontvangen van de mantelzorgcompliment een van de voorwaarden om dit te kunnen aantonen? Zo nee, wat klopt er niet?

Vraag 3

In hoeverre is afgesproken met de Kamer dat de overheid voorlichting zou geven aan de burger over de verhoogde vrijstelling van de erfbelasting aan mantelzorgers? Hoe luiden die afspraken?

Vraag 4

Bent u van mening dat u mantelzorgers voldoende heeft voorgelicht over dit voordeel dat zij genieten als mantelzorgers? Zo ja, op welke manier heeft u de mantelzorgers hun rechten medegedeeld? Staat in de informatie over het mantelzorgcompliment ook het voordeel dat mantelzorgers kunnen genieten bij het verdelen van de erfenis? Zo nee, waarom niet?

Vraag 5

Aan welke voorwaarden moeten mantelzorgers nog meer voldoen willen zij in aanmerking komen voor deze verhoogde vrijstelling van de erfbelasting?

Mededeling

Hierbij bericht ik u dat het niet mogelijk is de vragen van de leden Recourt, Groot en Wolbert over de verhoogde vrijstelling van de erfbelasting voor mantelzorgers binnen de gestelde termijn van drie weken te beantwoorden. De reden van het uitstel is afwezigheid tijdens het zomerreces.

Ik zal u zo spoedig mogelijk de antwoorden op de Kamervragen doen toekomen.


X Noot
1

Radio 1, Sportzomer uitzending 21 juli 2012 (tussen 3 en 4 uur) en de Stentor 21 juli 2012.

Naar boven