Vragen van de leden Schouw (D66) en Karabulut (SP) aan de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de ontbinding van het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR) en het bestemmen van de middelen ten behoeve van Sinti en Roma (ingezonden 4 juli 2012).

Mededeling van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel), mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ontvangen 24 juli 2012).

Vraag 1

Hoe beoordeelt u het besluit tot liquidatie van het NISR wegens onvoldoende functioneren ten opzichte van de goedkeuring van de Stichting Afwikkeling Rechtsherstel Sinti en Roma (SARSR) voor het jaarplan en de begroting van 2012?1

Vraag 2

Hoe beoordeelt u het feit dat na 1,5 jaar het NISR reeds geliquideerd wordt, terwijl in eerste instantie een termijn van 5 jaar voor een eindevaluatie was genoemd?

Vraag 3

Is het waar dat de medewerkers van de Raad van Toezicht van het NISR op 5 december 2011 een e-mail hebben ontvangen, waarin gesteld werd dat men «op de goede weg» was? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot de meest recente ontwikkelingen?

Vraag 4

Op gronden van welke onderzoeken en adviezen is besloten over te gaan tot liquidatie van het NISR? Is er in deze onderzoeken een zo volledig mogelijk beeld gekregen van het functioneren van het NISR en de Raad van Toezicht? Zo ja, waar baseert u dat op? Zo nee, is er dan niet overhaast besloten tot liquidatie van het NISR?

Vraag 5

Waarom neemt de liquidatie van het NISR, een organisatie met een beperkte omvang, een behoorlijke periode in beslag (maart – oktober 2012), terwijl eerder tot een kort traject besloten was?

Vraag 6

Hoe beoordeelt u de stelling van de Personeelsvertegenwoordiging van het NISR dat de Raad van Toezicht zich te veel met beleid en te weinig met toezicht heeft bezig gehouden?

Vraag 7

Op welke wijze zorgt u ervoor dat de liquidatie van het NISR niet leidt tot kapitaalvernietiging wat betreft geboekte resultaten, opgebouwde netwerken en expertise?

Vraag 8

Garandeert u dat de geoormerkte middelen van de SARSR niet gebruikt worden voor de afwikkeling van het ontbinden van het NISR?

Mededeling

Bij deze bericht ik u mede namens de staatssecretaris van Volksgezondheid,

Welzijn en Sport, dat de vragen van de leden Schouw (D66) en Karabulut (SP) over de ontbinding van het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR) en het bestemmen van de middelen ten behoeve van Sinti en Roma (ingezonden 4 juli 2012) niet binnen de termijn van drie weken beantwoord kunnen worden. Dit omdat het inwinnen van de noodzakelijke informatie meer tijd vergt.


X Noot
1

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011-2012, nr. 2761.

Naar boven