Vragen van het lid Çörüz (CDA) aan de ministers voor Immigratie, Integratie en Asiel en van Defensie over de behandeling van een Turkse zanger op Schiphol (ingezonden 21 mei 2012).

Antwoord van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel), mede namens de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken (ontvangen 2 juli 2012). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 2798.

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van de berichten «Turkse zanger woest op Schiphol»1 en «Schiphol behandelt zanger schandelijk»?2

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Kloppen de feiten zoals daar genoemd dat de Turkse zanger Sag de eerste keer wel Nederland in kwam en de tweede keer door de bejegening en behandeling op Schiphol zelf heeft besloten terug te keren?

Antwoord 2

De heer Arif Sağ is op 10 mei na aankomst op Schiphol na een oponthoud van ongeveer 15 minuten ingereisd. Op zondag 13 mei is de heer Sağ opnieuw bij de grensdoorlaatpost op Schiphol aangekomen. Bij aankomst op Schiphol kon het reisdoel van de heer Sağ niet voldoende worden vastgesteld. Conform de procedure zijn daarop door de Koninklijke Marechaussee in een afzonderlijke ruimte met hulp van een tolk aanvullende vragen gesteld. Deze procedure duurde op 13 mei ongeveer 25 minuten. Hierop is hem toegang tot Nederland verleend. Betrokkene is vervolgens, op eigen initiatief, teruggekeerd naar Turkije.

Vraag 3

Hoe kan het dat een persoon in het bezit van een zogenaamd (groen) Turks paspoort problemen ondervindt bij de toelating tot Nederland?

Antwoord 3

Betrokkene beschikt niet over een diplomatiek paspoort, maar over een Turks dienstpaspoort waarvoor geen visum vereist is. Dit betekent echter niet dat Turkse dienstpaspoorthouders vrije toegang tot het Schengengebied, waaronder Nederland, hebben. De toegangsvoorwaarden voor derdelanders en controle hiervan zijn vastgelegd in de Schengengrenscode.3

Vraag 4

Waren alle voorwaarden voor toelating in orde? Zo ja, wat was de reden van oponthoud?

Antwoord 4

Aangezien de heer Sağ geen Engels spreekt, is hem gevraagd mee te komen naar een aparte ruimte, om via een tolk de gebruikelijke vragen te beantwoorden over zijn reisdoel. Met de aparte ruimte was ook zijn privacy gediend. Mede op basis van de antwoorden op de gestelde vragen waren de voorwaarden voor toelating in orde.

Vraag 5

Is u bekend of reizigers uit Turkije, zoals zakenlieden, met geldige papieren wel vaker problemen ondervinden op Schiphol? Zo ja, kunt u hier een reden voor opgeven? Is er een opdracht om mensen uit Turkije grondiger te ondervragen? Zo nee, wat gaat u hieraan doen?

Antwoord 5

Voor het verlenen van toegang voor reizigers van buiten het Schengengebied volgt de Koninklijke Marechaussee de procedure zoals die geldt op basis van de Schengengrenscode. Er is geen opdracht om mensen uit Turkije grondiger te ondervragen.

Vraag 6

Is er nadien nog contact gezocht met de uitnodigende stichting Kulsam, dan wel de heer Sag zelf? Zo nee, gaat u dat nog doen?

Antwoord 6

Het Nederlandse Consulaat-Generaal in Istanbul heeft op 23 mei jl. met de heer Sağ gesproken. In dit gesprek kon de heer Sağ zijn kant van de gebeurtenissen toelichten en is tevens gewezen op de gebruikelijke procedure voor toegang tot Nederland. De ontmoeting verliep in een prettige sfeer.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling van eerdere vragen terzake van het leden Van Bommel (SP) ingezonden 21 mei 2012 (vraagnummer 2012Z10104) en van Marcouch (PvdA) ingezonden 21 mei 2012 (vraagnummer 2012Z10106).


X Noot
1

Telegraaf, d.d. 15 mei 2012.

X Noot
2

Volkskrant, d.d 15 mei 2012.

X Noot
3

Verordening (EG) nr.562/2006 van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2006 tot vaststelling van een communautaire code betreffende de overschrijding van de grenzen door personen (Schengengrenscode) / 1.

Naar boven