Vragen van de leden De Caluwé en Dijkhoff (beiden VVD) aan de minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken over het verbieden van Niet-Gouvernementele Organisaties (NGO’s) in Oeganda (ingezonden 22 juni 2012).

Antwoord van minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken), mede namens de staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken (ontvangen 12 juli 2012).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Oeganda verbiedt 38 NGO’s»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Kunt u aangeven of het klopt dat de regering van Oeganda 38 NGO’s heeft verboden omdat deze «homofilie zouden verspreiden» met buitenlands geld?

Antwoord 2

De Oegandese minister van Ethiek en Integriteit, Simon Lokodo, heeft een oproep gedaan 38 hulporganisaties te verbieden omdat ze homoseksualiteit zouden propageren. De Oegandese NGO-Raad, die belast is met de registratie van NGO’s, heeft echter te kennen gegeven niet van plan te zijn naar aanleiding van die oproep actie te ondernemen.

Vraag 3, 4

Zo ja, deelt u de mening dat dit onacceptabel is, mede in het licht van de ontwikkelingsrelatie die Nederland met Oeganda heeft?

Ziet u mogelijkheden om de ontwikkelingsrelatie van ongeveer 6 miljoen euro per jaar op te schorten zolang deze NGO’s verboden blijven?

Antwoord 3, 4

Vooralsnog is dit gelet op het gestelde in antwoord op vraag 2 niet aan de orde.

Vraag 5

Zo nee, kunt u aangeven op welke wijze de Nederlandse ontwikkelingshulp dan wel bijdraagt aan de veiligheid van homoseksuelen in Oeganda?

Antwoord

De positie van homoseksuelen is een regelmatig terugkerend agendapunt in de politieke dialoog die Nederland zowel bilateraal als in EU-verband met Oeganda voert. Zo onderhoudt Nederland als «lead donor» van de politie- en justitiesector (Justice, Law and Order Sector) een intensieve relatie op zowel ambtelijk als politiek niveau met politie, justitie, de rechterlijke macht en het ministerie van Binnenlandse Zaken, waar bijvoorbeeld de NGO-Raad onder valt. Daarnaast is Nederland donor van het «Democratic Government Fund», dat een aantal mensenrechten-NGO’s financieel steunt. Ook financiert Nederland verscheidene organisaties actief op het mensenrechtenterrein zoals de organisatie «East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project» (EHAHRDP), die mensenrechtenverdedigers, inclusief LGBT-activisten, bescherming biedt.

Naar boven