Vragen van het lid Van Klaveren (PVV) aan de ministers voor Immigratie, Integratie en Asiel en van Veiligheid en Justitie over groeiende invloed van de salafistische As-Soennah-moskee (ingezonden 24 april 2012).

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie), mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister voor Immigratie en Integratie en Asiel (ontvangen 8 juni 2012).

I.v.m. het abusievelijk publiceren van een onjuist antwoord.

Vraag 1

Bent u bekend met het artikel «Moskee wint aan invloed»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Op welke specifieke wijze blijkt dat de invloed van de in het artikel genoemde moskee op andere moskeeën in de omgeving toeneemt? Welke andere moskeeën zijn dat?

Antwoord 2

De invloed van een groep salafisten rond de As-Soennah moskee in Den Haag op andere moskeeën blijkt uit het feit dat het uitgedragen gedachtegoed van enkele moskeeën in de regio meer salafistisch georiënteerd is geworden. Overigens is in dit kader geen sprake van een bedreiging van de nationale veiligheid. Ik kan in het openbaar niet specificeren over welke moskeeën het gaat. Het lokaal bestuur is hierover wel vertrouwelijk geïnformeerd.

Vraag 3

Deelt u de mening dat alle moskeeën waar wordt opgeroepen tot geweld zo snel mogelijk moeten worden gesloten? Deelt u de mening dat tot geweld oproepende imams, eventueel na denaturalisatie, het land dienen te worden uitgezet? Zo nee, waarom niet?

Antwoord 3

Oproepen tot geweld kunnen een voedingsbodem vormen voor radicalisme en daarmee op termijn een bedreiging voor de nationale veiligheid. Indien uitspraken een strafbare gedraging opleveren, kan het openbaar ministerie tot vervolging overgaan. Daarnaast is de lokale overheid bevoegd een gebouw, waaronder een moskee, te sluiten wanneer er sprake is van verstoring van de openbare orde.

Wat betreft ingezetenen zonder de Nederlandse nationaliteit geldt dat het «oproepen tot geweld» binnen het vreemdelingenrecht geen kwalificatie is op basis waarvan tot uitzetting kan worden overgegaan. Dit kan anders zijn als de vreemdeling is veroordeeld. Een strafrechtelijke veroordeling kan gevolgen hebben voor eerste toelating of verleend verblijfsrecht.

Het is voorts mogelijk dat de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) een ambtsbericht uitbrengt wanneer wordt geconstateerd dat een persoon een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Het prediken van haat kan als één van de elementen van onderbouwing van een dergelijke constatering worden opgenomen. Op basis van een ambtsbericht kan de verblijfsvergunning van personen worden ingetrokken, waarna eventueel uitzetting plaatsvindt. Dit is in enkele gevallen gebeurd.

Wat betreft personen met de Nederlandse nationaliteit geldt dat «het oproepen tot geweld» niet een grond is voor het verlies van het Nederlanderschap. Het verlies van Nederlanderschap is bijvoorbeeld wel mogelijk na onherroepelijke veroordeling wegens staatsondermijnende activiteiten, die strafbaar zijn gesteld in Boek II Strafrecht, en waarop een gevangenisstraf van 8 jaar of meer is gesteld. Hieronder vallen ook strafbare feiten gepleegd met een «terroristisch oogmerk» (art. 83 SR). Betrokkene mag door de intrekking van de Nederlandse nationaliteit echter niet staatloos worden.

Naar boven