Vragen van het lid Helder (PVV) aan de minister van Veiligheid en Justitie over het bericht: «Utrechtse Romafamilie logeert gratis in hotels» (ingezonden 16 mei 2012)

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 5 juni 2012).

Vraag 1

Kent u het bericht: «Utrechtse Romafamilie logeert gratis in hotels»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2 t/m 9

Is het waar dat deze Romafamilie op kosten van de gemeente Utrecht al een half jaar verblijft in vakantieparken en hotels?

Is het waar dat de belastingbetaler ook nog eens opdraait voor hun diner, huurfilms en schoonmaakkosten?

Hoe kan het dat wanneer men zich misdraagt, zorgt voor overlast en asociaal gedrag vertoont, alles voor hen wordt geregeld en wordt betaald door de belastingbetaler?

Deelt u de mening dat dit de wereld op zijn kop is? Zo nee, waarom niet?

Waarom worden deze mensen niet opgepakt en opgesloten, maar juist verwend met geld van de belastingbetaler?

Als de burgemeester deze asociale familie niet durft aan te pakken, waarom neemt hij deze familie dan niet zelf in huis in plaats van gemeenschapsgeld hieraan te vergooien?

Gaat de burgemeester dit geld terugbetalen aan de gemeenschap? Zo nee, waarom niet?

Welke maatregelen gaat u nemen om deze asociale familie uit de samenleving te verwijderen? Kan hij in zijn antwoord ingaan op zogenaamde tuigdorpen?

Antwoord 2 t/m 9

De gemeente Utrecht heeft eind 2009 om humanitaire redenen tijdelijke opvang verzorgd voor de betreffende familie. Een lid van de familie was hoogzwanger en is tijdens de periode van opvang bevallen. Ik verwijs verder naar de persverklaring van de gemeente Utrecht van 15 mei 2012 (http://www.utrecht.nl/smartsite.dws?id=12564&persberichtID=373829&type=pers). Het is een zaak van het gemeentebestuur van Utrecht om verantwoording af te leggen aan de gemeenteraad over de gemaakte keuzes, de kosten van de huisvesting en de met de betrokkenen overeengekomen en door hen afbetaalde betalingsregeling. Of deze verantwoording in dit geval voldoende heeft plaatsgevonden, laat ik aan het oordeel van de Utrechtse gemeenteraad.

Voor een reactie op het voorstel om «tuigdorpen» op te zetten verwijs ik naar hetgeen ik daarover met uw Kamer heb gewisseld tijdens het algemeen overleg van 11 april 2012 over criminele jeugdgroepen (Kamerstukken II, 2011–2012, 28 684, nr. 351) en naar de antwoorden van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie op vragen van de leden Wilders en Helder van uw Kamer (Kamerstukken II, 2010–2011, Aanhangsel Handelingen, nr. 1757).


X Noot
1

AD, 15 mei 2012.

Naar boven