Vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel over de op handen zijnde uitzetting van een Kosovaarse familie die al 18 jaar in Groesbeek woont (ingezonden 20 april 2012).

Antwoord van minister Leers (Immigratie, Integratie en Asiel) (ontvangen 21 mei 2012).

Vraag 1 t/m 5

Kent u het bericht1 dat het echtpaar Xhafa en hun vier in Nederland geboren kinderen na een verblijf van 18 jaar in Groesbeek volgende week zullen worden uitgezet naar Kosovo? Zo ja, klopt dit bericht?

Is het waar dat de heer Sejdi Xhafa in 2002 lopende zijn asielprocedure tevergeefs is uitgezet naar Kosovo? Zo ja, waarom is hij destijds uitgezet? Waarom wordt het verblijf van de heer Xhafa in Luxemburg aan het gehele gezin tegengeworpen bij de toepassing van het generaal pardon?

Vraag 2

Wat vindt u van het bericht2 dat uit een recente UNICEF-publicatie blijkt dat de uitzetting van minderjarigen naar Kosovo ernstige risico’s op lichamelijke en psychische gezondheidsschade oplevert?

Deelt u de mening dat er in dit geval, gezien het langdurige verblijf van de familie in Nederland en de mate van inburgering in de Groesbeekse samenleving, voldoende argumenten bestaan om te berusten in het definitieve verblijf van deze familie in Nederland? Zo nee, waarom niet?

Bent u bereid om af te zien van onomkeerbare stappen rond de uitzetting totdat deze vragen zijn beantwoord?

Antwoord 1 t/m 5

Ja, ik ken het bericht.

Ik hanteer het uitgangspunt om terughoudend om te gaan met het verstrekken van informatie over individuele zaken. Echter, ik moet constateren dat het bericht geen juiste weergave van de feiten bevat.

Er was geen sprake van een op handen zijnde uitzetting. Aan de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) heeft betrokkene gezegd te kiezen voor een zelfstandig vertrek naar Kosovo. Daarom heeft het gezin zich gewend tot de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Betrokkene is samen met zijn gezin met ondersteuning van de IOM op 25 april jl. zelfstandig teruggekeerd naar Kosovo.

In zijn algemeenheid kan ik u melden dat de bewering van betrokkene in het krantenbericht met betrekking tot de uitzetting in 2002 onjuist is. Verder hebben betrokkenen in Luxemburg asielaanvragen ingediend en derhalve was aan één van de voorwaarden van het generaal pardon, namelijk ononderbroken verblijf sinds 2001 in Nederland, niet voldaan.


X Noot
1

«Groesbeekse familie na 18 jaar uitgezet», De Gelderlander 19 april 2012.

X Noot
2

«Abgeschoben ins Kosovo. Jugendliche im elend», http://www.dw.de/dw/article/0,,15885651,00.html.

Naar boven