Vragen van het lid Berndsen (D66) aan de minister voor Veiligheid en Justitie over het bericht «Agenten met trauma gepest» (ingezonden 9 mei 2012).

Antwoord van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) (ontvangen 15 mei 2012).

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat politiekorpsen proberen af te komen van getraumatiseerde agenten?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Wat is uw reactie op de bevindingen dat korpsen hun werknemers met psychische klachten negeren, dwingen om ontslag te nemen of hen op slinkse wijze proberen te ontslaan?

Antwoord 2

Reeds op 23 februari 2012 heb ik middels een schrijven, de korpsbeheerders verzocht zich te conformeren aan de registratierichtlijn van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).

Ik heb de korpsbeheerders verzocht te handelen naar de geest van de brief van 23 februari 2012.

Vraag 3

Klopt het dat op dit moment 40 agenten verwikkeld zijn in juridische procedures vanwege het feit dat zij aan posttraumatische stressstoornis (PTSS) lijden? Zo ja, hoe verhoudt dit aantal zich tot het in februari 2012 door u geconstateerde aantal van twaalf zaken?2

Antwoord 3

Ik heb geen zicht op juridische procedures, maar ik heb inmiddels een onderzoek laten opstarten naar het aantal gevallen van PTSS bij de politie en de hoeveelheid daaraan gerelateerde arbeidsconflicten. Dit onderzoek voer ik uit naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer hierover van de leden Berndsen en Kuiken (Tweede Kamerstuk 29 628/nr. 306). Het onderzoek zal ons belangrijke informatie opleveren over PTSS bij de politie. Ik heb de korpsbeheerders verzocht volledige medewerking te verlenen aan dit onderzoek. Ik verwacht u voor het einde van de zomer de resultaten te kunnen aanbieden.

Vraag 4

Herinnert u zich de Kamervragen die reeds eerder aan u zijn gesteld over vergelijkbare berichtgeving door RTL Nieuws en de in uw beantwoording gedane belofte om landelijk eenduidig beleid voor PTSS te garanderen?2

Antwoord 4

Ja.

Vraag 5

Hoe verhoudt deze door u afgegeven garantie en de erkenning van PTSS bij agenten als beroepsziekte zich tot deze recente bevindingen van het AD?

Antwoord 5

Ik ben hier heel duidelijk in. Korpsen dienen zich te conformeren aan de registratierichtlijn van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) totdat de uitvoeringsrichtlijn PTSS gereed is. Daarom heb ik mijn verzoek aan de korpsbeheerders op 8 mei herhaald.

Vraag 6

In welke mate en op welke wijze hebben de korpsbeheerders inmiddels navolging gegeven aan uw verzoek om lopende en oude zaken te behandelen volgens de registratierichtlijn van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) inzake PTSS, waarin expliciet staat dat de politieambtenaar een risico op beroepsgebonden PTSS loopt?

Antwoord 6

Het onderzoek als genoemd in de beantwoording van vraag 3 zal hierover naar verwachting duidelijkheid geven.

Toelichting:

deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Kooiman (SP), ingezonden 8 mei 2012 (vraagnummer 2012Z09555, zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 2526).


X Noot
1

AD, 8 mei 2012.

X Noot
2

Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2011–2012, nr. 1687.

Naar boven